Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

URŠLJA GORA 2020
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 03 januar 2020
dsc_9687 URŠLJA GORA 2020 Vstopili smo v leto 2020. Prvi dnevi leta so nas razvajali z soncem. Veliko nas je izkoristilo lepo vreme za vzpon na Uršljo goro. Nekateri so so povzpeli na vrh 1. januarja, drugi pa 2. januarja. Tudi planincev PD Mislinja je bilo v dveh dneh veliko na Uršlji gori. Na vrh smo se povzpeli z več strani, saj si je vsak izbral svojo pot in čas odhoda. Vsi pa smo bili poplačani z lepim sončnim dnem in enkratnimi razgledi po okolici. Na vrhu in pri koči je bilo toplo, da smo se lahko predajali sončnim žarkom in razgledom. V prijetni družbi smo si voščili in zaželeli veliko varnih korakov v letu 2020. Pot je bila na nekaterih mestih spolzka, zato je bilo potrebno hoditi zelo previdno. Pri hoji pa so pomagale tudi derezice. Srečno smo prispeli v dolino polni lepih vtisov. S polno močjo vstopamo v leto 2020. Napisal: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
VOŠČILO
Avtor: Jože Zaveršnik - Joc   
torek, 24 december 2019
voscilo
 
ČEZ GORO K OČETU 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 14 december 2019
dsc_4474 ČEZ GORO K OČETU Letos je PD Ravne na Koroškem organiziralo že 27. pohod Čez goro k očetu. Odločili so se, da bodo naredili nekaj sprememb. Sedaj je pohod, ki pride na neparno leto, dnevni, in poteka iz Avstrije v Slovenijo, na parno leto pa je nočni, in poteka iz Slovenije v Avstrijo. Tudi letos smo se planinci PD Mislinja udeležili pohoda. Z malim avtobusom smo se zapeljali do Holmeca, kjer smo počakali, da so se zbrali vsi avtobusi. Skupaj smo se zapeljali do Koprivne (Kopreinsonseite), kjer smo pri kmetiji Raztočnik izstopili iz avtobusa in pot v strnjeni skupini nadaljevali peš. Do Čemerja smo hodili po asfaltni cesti, a je čas hitro minil, saj smo lahko občudovali naravo, ki je bila odeta v belino. Pri Čemerju smo si privoščili daljši počitek za okrepčilo. Pot smo nadaljevali mimo cerkvice na Lužah. V začetku smo še hodili po asfaltni cesti, čez nekaj časa pa smo zavili na gozdno cesto, ki pa ni bila splužena, a to nam ni delalo težav, saj snega ni bilo veliko. Po dobri uri smo prečkali mejo na bivšem maloobmejnem prehodu, ki ga ni več. Tu smo ponovno prišli na gozdno cesto, po kateri smo po dobre pol ure prišli do postojanke Kumer. Tu smo imeli daljši počitek, kjer si je lahko vsak potešil lakoto ali žejo. Čas je hitro mineval in morali smo se napotiti v dolino do Lipolda, kjer so nas čakali avtobusi, s katerimi smo se srečno pripeljali domov. Preživeli smo lep dan, saj nam je bilo vreme naklonjeno. Kljub novozapadlemu snegu se nas večina ni ustrašila. Ni nam bilo žal, saj je sneg še polepšal pokrajino in pot naredil še lepšo. Napisal: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
2. MIKLAVŽEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 08 december 2019
dsc_4157 Drugi Miklavžev pohod Dan se je počasi poslavljal, ko so se pred gostiščem Vagon začeli zbirati pohodniki iz bližnje in daljne okolice. V soboto, 07. decembra, smo ob 16. uri po obveznem fotografiranju krenili na drugi Miklavžev pohod. Najprej smo se sprehodili do naše članice Petre, ki nam je pripravila “ognjeni krst”, nato pa smo krenili skozi Zoisov park in naprej proti Mislinjskemu grabnu.Pri svoji hidroelektrarni nas je pričakal Stanko Sedovnik, ki nam je razkazal HE in poskrbel za tekočo spodbudo za nadaljevanje pohoda. Pri opuščeni osnovni šoli v Mislinjskem grabnu smo napravili krajši postanek, da smo se pripravili na vzpon mimo Vovka do Pavrovega. Lepo je bilo pogledati kolono 58 pohodnikov z naglavnimi lučkami, kako se počasi bližajo Pavrovem. Trud je bil poplačan, saj nas je na Pavrovem pričakala Cirila, kjer sta nas skupaj z možem postregla s sveže pečeno potratno potico, zakuhanim vinom in čajem. Ko smo se okrepčali, smo dobre volje krenili po gozdni cesti proti Miklavževi domačiji, kjer nas je pričakal gospodar Jože z ženo. Že na vhodu v staro hišo nam je postregel aperitiv, na mizah pa so nas čakali mošt, zakuhan mošt in jabolčni sok. Gostoljubnost domačinov in prijetno vzdušje v stari hiši je vplivalo na dobro voljo in iz naših grl je zadonelo kar nekaj pesmi. V dobri družbi je čas kar neopazno stekel mimo nas in na žalost smo se morali posloviti od gostoljubnih domačinov in nadaljevati s potjo proti Mislinji. Vračali smo se po gozdni cesti, ki je bila v začetku makadamska, pozneje pa asfaltna. Bilo je prijetno hoditi, saj nam je bilo vreme zelo naklonjeno. Z neba so nas pozdravljale zvezde in luna, zato smo lahko večino poti prehodili brez prižganih naglavnih svetilk. Srečno smo prispeli v dolino, veseli in zadovoljni, ker smo preživeli še en lep in zanimiv planinski večer. Poslovili smo se z željo, da se prihodnje leto ponovno vidimo. Organizatorji pa smo vedno bolj prepričani, da se je pohod dobro prijel in bo postal tradicionalen. Še enkrat zahvala vsem domačinom, ki so nam pripravili brezplačno jedačo in pijačo in s tem podprli ta pohod z željo, da bi te kraje spoznalo še več pohodnikov od blizu in daleč. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET TROJANE - BLAGOVICA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 03 december 2019
dsc_4088 IZLET OD TROJAN DO BLAGOVICE V torek, 03.12.2019, smo se z avtobusom zapeljali do Trojan, kjer smo izstopili. Pred začetkom pohoda smo se okrepčali s kavico in čajem. Najprej smo prečkali staro cesto Celje – Ljubljana in se po strmih stopnicah povzpeli do hiš. Sprehodili smo se med hišami in kmalu prispeli v dolino potoka Bolska. Po širši makadamski cesti, ki je speljana ob potoku Bolska, smo po dobri uri prispeli do pašnika Lipovc. Tu smo se za nekaj časa ustavili in občudovali naravo, ki se je bleščala v belini, saj so bila nekatera drevesa odeta v belino ivja. Tu smo na križišču zavili levo v smeri Špilka, najvišje točke našega izleta. Po široki makadamski cesti smo hodili še dobro uro. Proti koncu pa smo zavili na ozko in strmo gozdno pot, ki nas je pripeljala na vrh, kjer stoji manjši bivak. Na vrhu smo si privoščili daljši postanek, da smo se okrepčali. Pred odhodom v dolino smo naredili še skupinski posnetek Pot v dolino je bila prijetna in zanimiva, saj smo lahko občudovali naravo, ki je bila odeta v vse vrste barv, od snežno belih z ivjem pobarvanih smerek, do zelenih travnikov in modrega neba. Zanimiva je bila tudi vasica Gabrje, v kateri se je videlo sožitje starega in novega. Po dobri uri in pol smo prispeli do Blagovice, kjer nas je že čakal avtobus. Zapeljali smo se do Trojan, kjer nas je že čakala malica. Ob dobri jedači in pijači smo obudili pretekle dogodke in naredili plane za prihodnje pohode. Ob prijetnem pogovoru je čas hitro minil in morali smo se odpraviti proti domu. Preživeli smo lepe urice in se polni lepih vtisov srečno vrnili domov. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
ZAKLJUČEK POHODNIŠKE SEZONE 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 17 november 2019
dsc_3803 Izlet ob zaključku pohodniške sezone V soboto, 16. novembra smo ob zaključku pohodniške sezone organizirali tradicionalni izlet, ki se ga je udeležilo 38 pohodnikov. Letos smo prehodili del Slovenjegoriške planinske pot, od Vurberka preko Grmade do Trnovske vasi. Slovenjegoriška planinska pot je dolga 93 kilometrov in poteka po Srednjih Slovenskih goricah ter delu Ptujskega in Dravskega polja. Poteka tudi skozi občino Dornava. Prične se v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju ter poteka čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Gorišnico in Markovce nazaj v Ptuj. Na poti je 12 kontrolnih točk z žigi, ki jih je treba odtisniti v dnevnik. Obstajata pa tudi posebna zloženka in vodnik z opisom poti in znamenitostmi krajev ob poti. Na pot smo krenili z avtobusom iz Slovenj Gradca preko Mislinje v smeri Ptuja. Na Ptuju sta se nam pridružila planinska vodnika PD Ptuj, Antun Mlinarevič in Viktorija Dabič. Med vožnjo do Vurberka smo izvedeli marsikaj zanimivega o zgodovini ljudi in o vaseh, skozi katere smo se peljali. Pred začetkom pohoda smo si ogledali še grad Vurberk. Kljub oblačnemu vremenu nas ni zapustila dobra volja. Razgledi, ki so se nam ponujali z gričev, po katerih smo hodili, so bili prav zanimivi. Pogled nam je segal do Pohorja, Boča, Donačke gore, Haloz pa po Dravskem in Ptujskem polju. Vse pa nam je razložil vodnik Antun, ki nas je varno pripeljal v Trnovsko vas, kjer je bil tudi cilj našega pohoda. Zaključek smo pripravili v gostišču Siva čaplja. Tu so nas razvajali s samopostrežnim kosilom, kjer je res vsak lahko našel kaj zase. Dobre volje smo se zapletli še v obujanje spominov na letošnje prehojene pohode. Nekaj pa je bilo tudi želja za pohode v prihajajočem letu. Dobre volje po prijetno preživetem dnevu smo na avtobusu zapeli še nekaj ponarodelih pesmi iz zakladnice naših narodno zabavnih ansamblov. Razšli smo se z željo, da se drugo leto zopet srečamo na zaključku pohodniške sezone in da se nam pridruži še več naših članov. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
PO LEVSTIKOVI POTI 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 november 2019
dsc_3634 PO LEVSTIKOVI POTI 2019 Kot že mnogo let do danes smo se planinci PD Mislinja tudi letos udeležili tradicionalnega pohoda Po Levstikovi poti. Kljub jutranjemu dežju je bil avtobus poln. Zapeljali smo se do Litije, kjer smo opravili administrativne zadeve. Letos je vsak udeleženec prejel kozarec z napisom Levstikova pot. Po opravljenih formalnostih smo se z avtobusom zapeljali do Šmartnega pri Litiji, kjer smo se priključili množici pohodnikov. Nekaj časa smo hodili po makadamski cest,i is katere smo zavili na gozdno pot, ki je bila letos še posebej blatna in spolzka. Do cilja na Čatežu je pot speljana po gozdnih cestah, gozdnih stezah, travnikih in tudi precej asfalta je vmes. Na približno pol poti se pot razdeli na južni in na severni del. Dolžina obeh poti je približno enaka, le da je na južni poti več asfalta. Ko smo prispeli v Litijo, se je vreme že izboljšalo in izza oblakov je že kukalo sonce. Med potjo smo lahko občudovali naravo v čudovitih jesenskih barvah, ki jih je sonce še polepšalo. Med potjo je bilo tudi polno stojnic, ki so ponujale krajevne dobrote od potic, kostanja, krofov in še mnogo drugega. Tudi za žejo je bilo poskrbljeno. Na nekaterih stojnicah pa so pohodnike privabljali z zvoki narodno-zabavne glasbe. Na cilju na Čatežu so organizatorji pripravili osrednjo prireditev, imenovano Razhodnja. Čas je kar prehitro minil in morali smo se odpraviti do avtobusa, ki nas je z vmesnim tradicionalnim postankom na Trojanah, srečno pripeljali do doma. Vodniki: Peter Zupanc Franc Bricman Stane Krenker Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PO JERUZALEMSKIH GORICAH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 07 oktober 2019
dsc_3039 IZLET PO JERUZALEMSKIH GORICAH Za oktoberski pohod smo izbrali Jeruzalemske gorice. V torek, 01.10.2019, smo se zapeljali do Središča ob Dravi, kjer so nas že pričakali predstavniki Turističnega društva Središče ob Dravi. Najprej smo si ogledali kratek film o Središču in njihovi oljarni, potem pa smo uživali v pokušnji okusnih izdelkov iz oljarne. Po pokušnji smo si ogledali tudi muzej o zgodovini kraja, ki ga je slikovito prikazala kustosinja muzeja. Pot smo nadaljevali z minibusom do Vinskega vrha, kjer smo se ustavili na domačiji Kolarič. Tu so nas najprej povabili v klet na pokušnjo vin, potem pa še v hišo na prigrizek. Tako okrepljeni smo se po cesti napotili proti Jeruzalemu. Hodili smo po asfaltnih cestah, ki so prepletene med vinogradi. Opazovali smo značilno Jeruzalemsko pokrajino, kjer prevladujejo vinogradi do koder vam seže pogled. Med potjo smo opazovali tudi trgače, ki so hiteli trgati sladko grozdje. Tu in tam smo tudi mi utrgali kakšno jagodo, da smo se posladkali. Na Jeruzalemu smo si ogledali še notranjost cerkve, ki je zelo lepa. Pot smo nadaljevali po cesti, ki je speljana po Jeruzalemskih gričih, in se enkrat dviga pa spet spušča. Po dobrih dveh urah hoje smo prišli do gostišča Taverna, kjer smo si privoščili daljši počitek z malico in pijačo. Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti. Zahvalili smo se našim gostiteljem za čudovit dan, ki smo ga preživeli v Jeruzalemskih goricah med prijaznimi ljudmi. Vodnik: Peter Zupanc Soorganizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA ČREPIČ 04.10.2019
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 07 oktober 2019
dsc_3061 Pohod na Črepič, 4.10.19 Za drugi pohod v letošnjem šolskem letu smo si izbrali naš domači hrib Črepič. Zbralo se nas je 33 otrok, mentorica in dva vodnika. Izlet smo opravili kar v petek v popoldanskem času. Izpred šole smo krenili proti naselju Šentilj proti Stražam in po pol ure smo bili na vznožju Črepiča. Odločili smo se za strm vzpon, ki nam ni povzročal nobenih preglavic in v pol ure smo dosegli vrh. Zgoraj nas je pričakalo sonce, odprl pa se nam je tudi lep razgled na vse okoliške hribe in zaselke, vse tja do Slovenj Gradca. Vpisali smo se v vpisno knjigo ter nekaj minut namenili še obnovitvi planinskega znanja. Nekatere informacije so bile nove (splošno o planinstvu, delovanju, društvu…), nekatere pa smo samo obnovili (obnašanje na planinskih pohodih, kakšna je primerna planinska oprema in kako pripravimo nahrbtnik). Sestopili smo po lažji strani in za pot nazaj do šole porabili še eno uro. Vzdušje na izletu je bilo razigrano in zabavno. Veselimo se naslednjih planinskih dogodivščin! Vodnika: Peter Zupanc, Anka Tretjak Mentorica: Klavdija Križovnik Zapisala: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŽELEZNA KAPLA
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 25 september 2019
20190915_101437 ŽELEZNA KAPLA V nedeljo smo se odpravili na ferato Turkenkopf Klettersting v Železno Kaplo. Ime je dobila po Razgledni točki, poimenovani po protiturški opazovalnici, katere razvaline stojijo na pečinah pod Božičevim vrhom. Začne se tik nad levim bregom potoka Bela. Na ferati premagamo 290 m višinske razlike in dosega visoko težavnost D/E. Že takoj na začetku postane zahtevna in navija roke. V prečnici v desno se vzpenja nad potokom Bela. Njena težavnost pa nič noče popuščati, ampak se stopnjuje. Celoten vzpon je zelo zahteven in zahteva moč v rokah. Po prvem delu sledi krajši predah skozi gozdiček, kjer smo si malce spočili roke. Ne dolgo za tem pride najtežji del poti – dolga previsna prečnica. Na koncu lete pa je še krajši navpični previs. Tu je konec najtežjega odseka ferate. Pot pa se nadaljuje še nekaj časa navzgor v okvirih - C - težavnosti do razgledišča, kjer je izjemen razgled na Železno Kaplo. Sestop poteka kratek čas ob jeklenici potem, pa po gozdni poti do parkirišča. Tekst: Jože Hribar Fotografije: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 78 - 88 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.