Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

IZLET NA SLEMENOVO Å PICO
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 11 oktober 2020
dsc_6131 IZLET NA SLEMENOVO ŠPICO (1911 m) Zaradi slabše vremenske napovedi smo izlet na Slemenovo špico prestavili za dva dni. Tako smo se v četrtek, 08.10.2020, zapeljali na Vršič, od tam pa smo se po označeni poti napotili proti vrhu. Pot je bila zanimiva, saj smo lahko uživali v pogledih na pokrajino, ki se je že odevala v jesenske barve. Pogled se nam je večkrat ustavil tudi na visokih gorah, ki so bile na vrhu že obdane z belino. Občudovali smo lahko Prisojnik, Stenar, Škrlatico in še druge vršace. Ko smo prispeli na preval Vratca, se nam je odprl pogled na ostenje Mojstrovke. Od prevala smo rabili še nekaj minut do vrha Slemenove špice. Na vrhu se nam je odprl čudovit pogled na Jalovec, Ponce, dolino Tamar in Karavanke. Uživali smo v prekrasnem vremenu in čudovitih razgledih. Po fotografiranju smo se spustili nekaj metrov nižje, kjer so bila včasih jezerca, ki pa so presahnila. Tu smo se ustavili za dlje časa, saj se nam ni nikamor mudilo in prav prijetno je bilo sedeti in uživati v naravi. A ker nas je v dolini čakal kombi, smo se morali vseeno počasi napotiti nazaj. V začetku smo hodili po gozdni stezi. Nižje proti dolini smo prispeli v grapo, ki je bila precej strma. Pri hoji smo morali biti zelo previdni, ker je bilo zelo strmo, kamenje pa je bilo mokro in spolzko. Kljub temu smo srečno prispeli v dolino, kjer smo lahko občudovali manjše slapove. Do koče v Tamarju smo potrebovali še nekaj minut. Na koči smo se okrepčali in odžejali. Po počitku pa nas je čakala še dobra ura hoje do Planice, kjer nas je čakal prevoz. Srečno smo prispeli domov, polni lepih vtisov. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
POHOD PO POHORJU
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 07 oktober 2020
dsc_6054 POHOD PO POHORJU V soboto, 03.10.2020, bi moralo biti srečanje koroških planincev, ki je zaradi korono virusa odpadlo. Da pa ne bi kar sedeli doma, smo se odločili organizirati pohod po Pohorju. Z avtomobili smo se zapeljali do Grmovškovega doma, od koder smo se po gozdni cesti napotili proti koči na Pesniku. Ko smo stopili iz avtomobilov nas je pozdravil močan veter, zato smo se toplo oblekli. Med hojo po cesti pa vetra nismo čutili, saj smo hodili v zavetju smrek. Po dobrih dveh urah prijetne hoje smo prispeli do koče, kjer smo se ustavili za krajši čas. Malo smo poklepetali, popili kavico in se podkrepili z dobrotami, ki smo jih prinesli v nahrbtniku. Po počitku smo pot nadaljevali po gozdnih stezicah, proti Ribniški koči. Pot je bila na nekaterih mestih precej strma, a nam ni delala preglavic. Med potjo smo lahko opazovali naravo in ob opazovanju našli tudi par jurčkov, ki so letos prava redkost. Dobro razpoloženi smo prispeli do koče. V koči je bilo prav prijetno toplo, tako da se nam jo ni nič mudilo zapustiti, a nam na koncu ni preostalo drugega kot vstati in se napotiti proti ÄŒrnemu vrhu in naprej do Grmovškovega doma, kjer smo imeli avtomobile. Pred kočo smo naredili še skupinsko fotografijo. Med hojo smo lahko opazovali jerebike, ki so izstopale s svojimi rdečimi sadeži. Proti vrhu pa so nas pozdravile prve dežne kapljice, ki so nas spremljale do Grmovškovega doma, kamor smo prispeli premočeni, a kljub temu veseli. Preživeli smo prijeten dan, poln lepih dogodivšÄin. Oglejte si fotografije .
 
PO BERNEKERJEVI POTI 2020
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 06 oktober 2020
berneker_2 PO BERNEKERJEVI POTI 2020 Po obronkih Pohorja je nadelanih kar nekaj temAtskih poti. Ena izmed njih je tudi Bernekerjeva pot, ki vodi iz Legna ob Barbarskem potoku proti cerkvici sv. Barbare. Od tam zavije pot proti vzhodu, kjer nato po travniškem pobočju prispemo do ruševin rojstne hiše Frana Bernekerja, znanega kiparja, ki je zapustil čudovita kiparska dela v času svojega ustvarjanja. Bernekerjeve rojstne hiše na žalost ni več, je pa ob ruševinah postavljen pano, na katerem se vidi, kakšna je bila njegova domačija, ko so objekti še stali. Letošnjega tradicionalnega pohoda, v nedeljo, 04.10.2020, smo se udeležili tudi planinci PD Mislinja. Vodnik: Albina Fekonja 
 
ÄŒIÅ ÄŒENJE POHORSKIH PLANJ 2020
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 04 oktober 2020
dsc05177 Planinci Planinskega društva Mislinja na prostovoljni akciji na Pohorju Na območju pohorskih planj se v okviru projekta LIFE Ohranjanje in upravljanje suhih travišÄ v Vzhodni Sloveniji (Življenje travišÄem/Life to grasslands) izvajajo aktivnosti za revitalizacijo travnih površin. Pod pokroviteljstvom Zavoda RS za varstvo narave, Občine Zreče, Občine Mislinja, Sklada za naravo Pohorja, Zavoda za gozdove RS in Unitorja d.o.o.je letošnja že enajsta tradicionalna prostovoljna akcija potekala v soboto, 03.10., na Rogli. Na povabilo organizatorjev se je s skupino planincev tradicionalno odzvalo tudi naše društvo. Kljub napovedi slabega vremena in organizacije akcije v skladu z navodili NIJZ glede varstva pred COVID-19 z omejenim številom sodelujočih, se je na Rogli zbralo 25 prostovoljcev, ki so odstranjevali podrta drevesa in suhe veje. S svojim delom so pripomogli k povečanemu obsegu in izboljšanju kvalitete travnih površin. S tem se ohranja tudi značilna podoba pohorske krajine. Seveda ne smemo zanemariti še izboljšanja pogojev za ogrožene živali in rastline. Ob prijetnem vzdušju je čas kar hitro minil. Na zaključku so organizatorji poskrbeli za malico v gostinskem lokalu na Rogli. Zapisal: Ivan Arko Oglejte si fotografije.
 
POZDRAV JESENI 2020
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 28 september 2020
dsc_6000 Pozdrav jeseni letos nekoliko drugače Ker je letos tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni zaradi znanega vzroka žal odpadla, smo se člani Planinskega društva Mislinja kljub temu odločili, da v nedeljo, 27. septembra, organiziramo srečanje s člani Turističnega društva in člani športnega društva SredišÄe ob Dravi. Že nekaj let smo v okviru prireditve Pozdrav jeseni povabili člane omenjenih društev iz SredišÄa ob Dravi na krajši pohod, kjer smo jim predstavili delček naših krajev. Letos smo jim organizirali pohod v Deželo škratov. Kljub nizkim temperaturam nam je bilo vreme naklonjeno. V sončnem jutru smo na pot krenili s parkirišÄa nasproti gostišÄa Murko po gozdni učni poti do Rahtelovega vrha. Tam smo vstopili v ”Deželo škratov” in po dveh kilometrih prispeli na rob škratovega gozda. Tu so nam škrati, člani kulturno-etnološkega društva Dežela škratov, postregli z okusno enolončnico in domačim pecivom. Dobro podloženi in dobre volje smo se nato podali še v škratov gozd. Tu sta nas pri vhodu pričakaa pravi škrat in škratica, ki sta nas popeljala na ogled bajeslovnih bitij v škratov gozd. V kašÄi smo srečali Žitne škrate, pri ribniku Povodnega moža, nato še Ajdovsko deklico in Perlamndeljce v rudniku ter na koncu še Vile. Nazaj grede smo videli Škopnika, ob koncu gozda pa nas je pričakala še Divja jaga z divjimi psi. Po vseh doživetjih in novih spoznanjih smo se zadržali še v prijetnem druženju, ki se je zavleklo v pozno popoldne. Kljub upoštevanju vseh zahtev in priporočil NIJZ (število udeležencev, medsebojna razdalja, uporaba zašÄitnih sredstev in razkuževanje) smo spoznali, da nas sedanja situacija še bolj zbližuje in da vsi potrebujemo takšna druženja. Dobre volje in z obljubo, da s podobnimi druženji nadaljujemo, smo se podali vsak proti svojemu domu. Oglejte si fotografije. 
 
TEÄŒAJ ZA MARKACISTE PZS
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 28 september 2020
markacisti_12 TEÄŒAJ ZA MARKACISTE PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE Iz planinskega društva Mislinja so se tečaja za markaciste PZS, ki je potekal 18., 19. in 20. septembra 2020 v Aljaževem domu v Vratih, udeležili naši člani Mojca, Bogomir in Niko. Na tečaju so teoretično obdelali naslednje teme: organiziranost markacistov in pripadajoči zakonski akti, prva pomoč pri poškodbah pri delu in bolezni, spoznavanje in varstvo gorske narave, označevanje planinskih poti in vzdrževanje planinskih poti. Veliko časa so posvetili tudi praktičnemu delu na terenu – označevanju in vzdrževanju planinskih poti. Na koncu sta sledila, še teoretični in praktični preizkus znanja, ki so ju vsi trije uspešno opravili. Markacist je posebej usposobljen strokovni delavec, član planinskega društva, ki prvenstveno skrbi za pregled in markiranje planinskih poti, čišÄenje poti z ročnim orodjem, montažo drogov z usmerjevalnimi tablami, opremljanje vrhov z vpisno knjigo in zamenjavo žigov. Po potrebi pa tudi utrjuje useke, izdela oporni zid in stopnice, izdela lesene branike in ograje, enostavne mostiče in konstrukcijo za odvodnjavanje. Skrbi še za planiranje postavitev smernih tabel s smerokazi in njihovim umešÄanjem v prostor. V društvu smo veseli, da nam je uspelo pridobiti tri nove markaciste, ki se bodo pridružili petim markacistom, ki so že do sedaj vzorno skrbeli za planinske poti za katere je zadolženo naše društvo, in po potrebi priskočili na pomoč ostalim planinskim društvom na Koroškem. Oglejte si fotografije.
 
POHOD OB DNEVU SLOVENSKEGA Å PORTA
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 23 september 2020
dsc_5924 POHOD OB DNEVU SLOVENSKEGA ŠPORTA Poslanci so letos na junijski seji Državnega zbora obravnavali predlog dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Na seznam so umestili tudi dan slovenskega športa, ki pa ni dela prost dan. 23 september 2000 je dan, ki je za vedno zapisan z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij na olimpijadi v Sidneyu prvič zaigrana slovenska himna, in to kar dvakrat. Prvo medaljo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok ÄŒop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Praznik smo obeležili tudi planinci PD Mislinja, s pohodom po obronkih občine Mislinja. V sredo, 23.09.2020, smo se zbrali na AP Mislinja, od koder smo šli po asfaltni cesti mimo skakalnic.do smerokaza, ki nas je usmeril na gozdno pot, po kateri smo prišli do razgledne točke. Tu smo se ustavili, a razgled ni bil najboljši, saj je bilo oblačno. Pokrajšem postanku smo naredili še par korakov in prišli smo do naše zveste planinke Silve. Pri njej smo se ustavili za dalj časa, saj nas je pogostila z jedačo in pijačo. Ob prijetnem kramljanju je čas kar prehitro mineval in morali smo se posloviti. Naredili smo še skupinski posnetek in krenili nazaj proti Mislinji. V Mislinjo smo se spušÄali malo po travnikih, malo po gozdnih poteh in cestah. Za konec pa še po kolesarski poti do doma. Preživeli smo en lep dopoldan in upamo,da ne zadnji, saj je Silva predlagala, da bi pohod postal.tradicionalen. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA VELIKI VH
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 11 september 2020
119011617_1034076917028897_1707771649437861269_n Veliki vrh 2110 m in Velika Zelenica 2114 m, 5.9.2020 V prijetnem jutru se nas je zbralo 8 pohodnikov s ciljem osvojitve Velikega vrha v Kamniško Savinjskih Alpah, ki se nahaja v osrednjem delu Dleskovške planote. Pot je kljub višini vrhov primerna tudi za družine in ne zahteva posebnih planinskih znanj. Iz zbirališÄa smo se najprej odpeljali do parkirišÄa pod planino Podvežak. Startali smo v lepo, sončno jutro. Razgibana pot nas je vodila skozi gozd, porasle terene z nizkim borovjem, zadnje pol ure pa čez nekaj strmejših skalnatih predelov do razglednega vrha. Do vrha smo porabili dobre tri ure hoje. Uživali smo v toplem vremenu in prekrasnih razgledih na okoliške vrhove. Na vrhu je postavljena miniaturna izvedba Aljaževega stolpa, ki je vsekakor osrednja točka in del obveznega fotografiranja. Pot smo preko travnatega pobočja podaljšali do Velike Zelenice. Dobro razpoloženi smo se po isti poti vračali proti izhodišÄu. Zadnji postanek smo imeli pri pastirski koči na planini Podvežak. Dan je minil v odlični družbi, z ogromno vtisi, zato smo sprejeli sklep, da ponovimo še kaj podobnega. Vodnik: Stane Krenker Pomočnica vodnika: Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak 
 
IZLET NA MRZLICO 2020
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 08 september 2020
dsc_5847 IZLET NA MRZLICO 2020 V torek, 08.09.2020, smo se zapeljali skozi Hrastnik in potem do parkirišÄa na Kalu. Najprej smo se povzpeli po zelo strmem travnatem pobočju. Proti vrhu je strmina popustila in kmalu smo prišli do koče na Kalu, kjer smo si privošÄili krajši počitek Pot smo nadaljevali po gozdni cesti. Po nekaj minutah smo prišli na vrh Kala, kje smo požigosali dnevnike, naredili skupinski posnetek in pot nadaljevali proti vrhu Mrzlice. Z vrha smo se nekaj časa spušÄali po gozdni poti, ki pa se je v nadaljevanju strmo vzpenjala. Kljub strmi poti je bila hoja prijetna, saj smo lahko uživali v pogledih po Zasavskih hribih. Malo zapihani smo prispeli na vrh 1122 metrov visoke Mrzlice. Na vrhu se nismo dolgo zadrževali, saj je začelo pihati. Naredili smo še skupinsko fotografijo z zastavo PD Mislinja in zastavo PZS, ker smo pohod organizirali v okviru akcije PZS Slovenija planinari. Z vrha smo v par minutah prispeli do koče, kjer smo imeli daljši počitek. Od koče smo se spustili čez Homič do Goljave in preko nje do vasice Matke, kjer se je naš pohod končal. Pot od koče je bila na več mestih zelo strma in je bilo potrebno hoditi zelo previdno. Bil je prijeten izlet, saj nam je bilo vreme zelo naklonjeno in smo lahko uživali. Vodnik: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
POHOD NA TRIGLAV 2020
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 26 avgust 2020
image000000-001 Pohod na Triglav PD Mislinja vsako leto meseca avgusta organizira pohod na Triglav. Letos je bil 20. in 21. avgusta. Pohoda se je udeležilo 20 planincev. Naša vsakoletna zvesta vodnika Tine in Danilo sta se odločila, da se do Kredarice povzpnemo po Tominškovi poti. Malo pred 7. uro sta nam dala napotke za hojo, katere smo vsi dosledno spoštovali. Prekrasno jasno in nekoliko sveže jutro nas je kar vabilo, da si ogrejemo malo otrple in hladne mišice. Z vmesnimi počitki smo ob 13. uri prišli do Kredarice. Ob pogledu proti našemu očaku smo videli skoraj neprekinjeno kolono pohodnikov. Po počitku in okrepčilu smo se ob 15. uri odpravili proti vrhu. Kolona pohodnikov se je v tem času precej razredčila, tako da pri vzponu nismo imeli težav. Na vrhu je bilo kar nekaj planincev, saj se ob lepem sončnem vremenu nikomur ni mudilo. Med nami sta bila dva prvopristopnika: Ana-13let in Erik-17 let. Oba smo krstili in jima podelili planinsko ime. Srečno smo se vrnili na Kredarico. Po krajšem počitku je g. Tine daroval sv. mašo v kapelici Marije Snežne. Maše se je udeležilo tudi nekaj drugih planincev. Zbudili smo se v čudovito jasno in toplo jutro. Po zajtrku smo se okrog 8. ure odpravili v dolino Krme. Vreme nam je omogočilo prelep razgled na okoliške vrhove in na Triglav. Srečno smo prispeli v dolino, kjer nas je čakal prevoz in hladno pivo, s katerim nas je počastil prevoznik Miki. Ustavili smo se še na Brezju ter se z mašo in pesmijo zahvalili za vse lepote gora in srečno prehojeno pot. Hvala Tinetu in Danilu za lepo vodenje in sprošÄeno vzdušje. Tekst: Ana Perše Fotografije: Janja ÄŒebulj Oglejte si fotografije. 
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 45 - 55 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEÅ ÄŒENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obvešÄanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
ÄŒe še niste registrirani, lahko to storite tukaj.