Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

ROKOVNJAÅ KI POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 25 maj 2016
img_4284 V soboto popoldan smo se štirje pohodniki odpravili proti Trojanam, kjer se je začel Rokovnjaški pohod ob 20.30, letos že 26. Trasa pohoda in cilj se iz leta v leto spreminjata, kot so se spreminjale tudi poti rokovnjačev. Z leti so se določeni odseki poti začeli ponavljati, vendar organizator skuša vsako leto poiskati še kaj novega, predvsem gozdne in zapušÄene poti. Dolžina trase pohoda je bila sprva daljša, kar je pomenilo dobrih dvanajst ur nočne hoje. Danes je pot nekoliko krajša, med 35 in 40 kilometri in jo pohodniki prehodijo v desetih urah. Start pohoda je ostal nespremenjen in je po zaslugi prijaznega osebja GP Trojane še vedno na Trojanah. GostišÄa Trojane poskrbi, da vsak pohodnik za popotnico prejme "pravi trojanski krof". Pogoji za hojo so bili zelo dobri, bila je polna luna, temperatura pa dokaj visoka celo noč. Tekst: Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD NA BASALIÅ ÄŒE NA PAÅ KI KOZJAK
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 24 maj 2016
paki_kozjak_-_mala_slika Že 35. prireja PD Vitanje srečanje na Paškem Kozjaku, ki se ga planinci PD Mislinja redno udeležujemo. V nedeljo, 22.05.2016 smo se zapeljali do cerkvice Sv. Jošta, kjer smo parkirali avtomobile in se napotili po grebenu do BasališÄa. Tam so člani PD Vitanje pripravili krajšo proslavo. Letos nam je bilo vreme zelo naklonjeno, saj smo lahko uživali v sončnem in toplem popoldnevu. Po proslavi smo se spustili proti Dobrni in se po cesti napotili proti koči na Paškem Kozjaku. Po krajšem postanku na koči smo odšli do naših avtomobilov in se veseli vrnili vsak na svoj dom. Tekst: Krenker Stane Fotografije: Romana Oglejte si fotografije z opisi.
 
POHOD IZ MISLINJA NA POLJANO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 17 maj 2016
poljana_-_mislinja V soboto 14. maja smo se udeležili drugega pohoda, ki ga skupaj s krajevno organizacijo ZB za vrednote NOB Mislinja organizira naše društvo. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivrarčkega jezera, Smuč koče, Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 71. leti, po tej trasi, hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani. Kljub slabemu vremenu in zgodnji uri, saj smo iz Mislinje krenili ob 24.00 uri, nam dobre volje ni primanjkovalo. Za to so poskrbeli tudi domačini ob trasi, ki so nas pričakali s čajem in priboljški. Po prehojenih 34 kilometrih smo brez poškodb prispeli na Poljano. Tu smo , v spominskem parku ob spomeniku Svobodi in miru prisostvovali proslavi v spomin na zadnje boje druge svetovne vojne na evropskih tleh. Po neuradnih ocenah se je prireditve udeležilo okoli 400 ljudi. Slavnostna govornica je bila evropska poslanka Tanja Fajon V govoru je spomnila na dogajanje med drugo svetovno vojno in izrazila spoštovanje borcem. Izpostavila je tudi odgovornost današnjih generacij pri oblikovanju sedanjosti in prihodnosti in pozvala k nedelitvam. Na letošnji proslavi so svoj glas dobili predvsem mladi, saj so kulturni program pripravili dijaki ravenske gimnazije, ki so prireditvi dali naslov Kličem vam mir, mir. Upamo lahko samo, da bo vreme drugo leto bolj naklonjeno organizatorjem in da se bo predvsem spominskega pohoda iz Mislinje do Poljane udeležilo več pohodnikov. Zapisal Ivan Arko Fotografije Jože Hribar in Mirko Tovšak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZPOPOLNJEVANJE VODNIKOV PZS ZA KOPNE RAZMERE
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 10 maj 2016
izpop-mala_slika
Minila so tri leta in potrebno je bilo obnoviti znanje o vodniškem delu, zato smo se vsi vodniki PD Mislinja udeležili izpopolnjevanja vodnikov PZS za kopne razmere. Izpopolnjevanje je potekalo 6. in 7. maja 2016 na Koči na Naravskih ledinah. Zbrali smo se v soboto ob 17.30. Po zboru nam je najprej Katarina Kadiš predstavila temo kako ukrepamo v kriznih situacijah, Peter Vrčkovnik pa nam je predstavil temo Gibanje in tehnika vodenja. Po večerji smo poslušali še predavanje o orientaciji, ki ga je vodil Franc Kadiš. Po predavanju smo še malo poklepetali, potem pa smo se spravili spat, saj so nas zjutraj čakale še tri teme. Drugi dan smo se po zajtrku razdelili v dve skupini, ena je najprej obdelala izdelavo sidrišÄ, vmesnih točk in vrvne ograje, druga pa se je spopadla s temo klasičnega in modernega načrtovanja ture, nato smo naloge zamenjali. Po uspešni izdelavi vrvne ograje in uspešni orientaciji smo naredili še skupinsko sliko in pohiteli v kočo, saj je iz kuhinje že močno dišalo. Med kosilom se je kar naenkrat stemnilo in že je grmelo in vsipalo točo. Zaradi grmenja je večkrat zmanjkalo elektrike, tako da smo zadnjo temo o prvi pomoči končali v temi. Na koncu smo dobili potrdila o uspešno opravljenem izpopolnjevanju, se poslovili in odpeljali vsak v svojo smer. Ko smo se odpravljali proti domu je bilo na tleh toliko toče, da bi skoraj potrebovali verige.
Avtor: Peter Zupanc
Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PD MISLINJA IZ DOBRNE V MISLINJE
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 01 maj 2016
dobrna_mislinja-nasl Vodniki Planinskega društva Mislinja smo v soboto, 30.04.2016, povabili planince na izlet iz Dobrne do Mislinje. Zjutraj se nas je zbralo kar lepo število, bilo nas je 21. Z minibusom smo se zapeljali do Dobrne, kjer smo izstopili. Preden smo se podali proti Koči na Paškem Kozjaku, smo naredili še skupinsko sliko. V začetku nas je pot vodila po zelo strmi asfaltni cesti, po dobre pol ure hoje pa smo krenili v gozd, kjer smo hodili po gozdnih poteh, speljanih zdaj že v živo zelene barve odetimi krošnjami raznoterih dreves. Po uri hoje nam je naš glavni vodnik Tine Tajnik privošÄil prvi daljši počitek, ko smo se odpočili in okrepčali smo nadaljevali proti koči. Na kočo smo prispeli po dobrih dveh urah in pol hoje. Tu smo imeli daljši počitek. Ob pol enajstih smo se odpravili proti vrhu Špika in se potem spustili do cerkve Sv. Jošta. Obiskali smo tudi grob prehitro preminulega župana Franca Šilaka. Med potjo do Mislinje smo se ustavili še pri kmetiji Ramšak, kjer smo bili postreženi z pijačo in pecivom. Ob 14.00 uri smo prispeli do gostišÄa Jožko, kjer nas je že čakal minibus. Poslovili smo se in se veseli razšli, saj smo preživeli čudovit dan. Avtor: Peter Zupanc Vodniki: Tine Tajnik, Franc Bricman, Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PLANINSKEGA DRUŠTVA MISLINJA IZ DOVŽ NA ČRNI VRH (1543m)
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 23 april 2016
dove_rni_vrh Kljub slabi vremenski napovedi smo se v soboto, 23.04.2016 ob 7.00 uri zbrali pri igrišÄu v Dovžah, kjer se je začel naš izlet na ÄŒrni vrh. Najprej smo hodili po asfaltni cesti, a smo kmalu zavili v gozd. Po gozdnih stezicah, kolovozih in cestah ter mimo gorskih kmetij smo prišli do Pastirskega stola. Tu smo za kratek čas odložili nahrbtnike in se malo oddahnili, saj nas je čakal še najstrmejši del današnjega izleta. Po polurni hoji smo prisopihali na vrh. Tu smo se vpisali, fotografirali, razgledali po okolici in se odapravili proti Grmovškovem domu na Pungartu, kjer smo na žalost ugotovili, da je vse zaprto. Na terasi Lukovega doma smo si privošÄili dobrote iz svojih nahrbtnikov. Od Lukovega doma smo se odpravili v dolino, kamor smo prispeli po dobri uri in pol hoje. Razšli smo se z občutkom, da smo nekaj dobrega naredili zase. Vodnica: Albina Fekonja Slike in tekst: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET PLANINSKEGA KROŽKA OŠ MISLINJA NA LISCO (947M)
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 17 april 2016
lisca_naslovna V soboto, 16.04.2016, smo se zbrali na AP Mislinja in se z avtobusom zapeljali mimo Velenja, Celja in Zidanega Mosta do vasice Breg. Tu smo izstopili in se pripravili za turo. Prečkali smo glavno cesto in se usmerili na gozdno pot in kolovoz. Po dobri uri hoje smo prispeli v vasico Razbor, ki je bila leta 2007 proglašena za najbolj urejeno gorsko vasico. Pri cerkvi smo naredili krajši počitek za malico. Iz vasi je lep razgled po dolini Save in okoliških hribih s Kumom v ozadju. Od tu smo smo šli nekaj časa po asfaltni cesti, potem pa čez travnik v gozd, kjer pa se je pot strmo vzpela. Prispeli smo do cerkvice Svetega Jošta od koder je še bilo slabe pol ure hoje do koče na Lisci. Na koči smo se odpočili, okrepčali in odžejali. Po dobri uri počivanja smo se napotili na vrh Lisce, ki je malo nad kočo. Na vrhu smo se poslikali, razgledali po okolici, saj so se v daljavi videli Nanos, Snežnik, Trdinov vrh, Kum, ÄŒemšeniška planina …V dolino smo se vračali proti Jurkloštru. Po dobri uri in pol hoje smo prispeli do avtobusa, ki nas je srečno pripeljal do doma. Vmes smo si v Velenju privošÄili še zasluženo kepico sladoleda. Avtor: Zupanc Peter Fotografije: Jožek Hribar, Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBISK POBRATENE OBÄŒINE SREDIÅ ÄŒE OB DRAVI
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 17 april 2016
sredie_naslovna Udeležba na proslavi v občini SredišÄe ob Dravi Občina Mislinja je pobratena z občino SredišÄe ob Dravi. Ob občinskih praznikih obeh občin se praznovanj udeležijo tudi gostje iz pobratene občine. Tako smo se njihovega 62. občinskega praznika oziroma svečane seje v soboto 09. aprila, udeležili člani občinske uprave, občinski svetniki, predstavniki društev in drugih organizacij. Delegacijo je vodil župan Bojan Borovnik. V delegaciji sta bila tudi dva predstavnika našega društva. Gostitelji so za nas pripravili pester program. Ob prihodu smo si v prostorih bivše trgovine Merkur v SredišÄu ob Dravi ogledali velikonočno razstavo . ÄŒakale pa so nas tudi obložene mize z domačimi dobrotami. Nato so nas povabili v ormoški grad. V pristavi gradu smo si ogledali razstavo kako se je pralo perilo nekoč, razstavo srednjeveška plastika z ormoškega območja, razstavo lončarstvo na ormoškem območju in razstavo od igle do žare. Pred gradom smo bili seznanjeni o njegovi pestri zgodovini in o lastnikih, ki so se skozi stoletja menjavali. V gardu smo si ogledali arheološko dedišÄino obmejnih občin z znamenitim okostjem deklice, ki je bilo najdeno na območju občine SredišÄe ob Dravi in stenske poslikave v nekaterih sobah gradu z zanimivo in poučno razlago kustosa. Na kosilo so nas odpeljali v znano gostišÄe Brenholc v Jeruzalemu, kjer smo bili postreženi s sezonsko juho in jedmi značilnimi za ta del Slovenije. Nato smo se odpravili nazaj V SredišÄe ob Dravi, kjer smo v Sokolani prisostvovali osrednji proslavi ob praznovanju 62. občinskega praznika. Obisk smo zaključili v sprošÄenem druženju v telovadnici osnovne šole ob jedači in pijači ter igranju njihove godbe na pihala. V občini SredišÄe ob Dravi nimajo planinskega društva. Imajo pa zelo aktivno turistično društvo. Njihova predsednica Dragica Florjanič je izrazila željo po sodelovanju z našim društvom. Ponudili smo jim sodelovanje pri izvedbi krajših pohodov predvsem takrat, ko se v skupnih akcijah s turističnim društvom Mislinja nahajajo v Mislinji in jim na ta način popestrimo obisk. Izmenjali smo kontaktne podatke in jim dali nekaj informativnega gradiva. Oglejte si fotografije z opisi.
 
VELIKONOČNI POHOD MISLINJA - ČREPIČ - FRIČEV VRH - MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 29 marec 2016
velikononi_pohod Kot že mnogo let organizira Planinsko društvo Mislinja na velikonočni ponedeljek pohod iz Mislinja na ÄŒrepič, Fričev vrh in nazaj v Mislinjo. V ponedeljek, 28.03.2016, smo se zbrali pri piceriji Vagon, kjer smo se vpisali in požigosali kartončke. Letos je lepo vreme privabilo veliko ljubiteljev gora, saj nas je bilo vpisanih več kot 120, mnogi pa se sploh niso vpisali, tako da predvidevamo, da nas je bilo več kot 140. Predsednik PD Mislinja Ivan Arko nas je na začetku pozdravil in nam zaželel varen korak. Približno ob osmi uri smo krenili na pot, ki sprva poteka po kolesarski poti, potem pa se strmo vzpne proti vrhu ÄŒrepiča. Po slabi uri hoje smo prisopihali na vrh, kjer je prva kontrolna točka. Z vrha se pot malo spusti v dolino, da bi se potem proti Fričevem vrhu ponovno postavila pokonci. Na vrhu je druga kontrolna točka in tu je za nami tudi najtežji del poti. Z vrha se pot spusti in se potem zložno vije po cesti proti lovski koči Lovske družine Mislinja. Na lovski koči je zadnja kontrolna točka, kjer smo si lahko privošÄili tudi toplo malico in pijačo. Zadnji del poti smo hodili po asfaltni cesti mimo kmetije Pristovnik, pri obori pa smo zavili ponovno v gozd in po prijetni hoji med borovci prispeli do kmetije Foltan, kjer se nam je odprl pogled na Mislinjo in na naš cilj. Še nekaj minut in bili smo na cilju. Avtorja: Jože Hribar, Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLETUÄŒENCEV OSNOVNE Å OLE NA URÅ LJO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 26 marec 2016
pot.dom- Za prvi izlet udeležencev planinskega krožka na Osnovni šoli Mislinja je mentorica Porčnik Marina izbrala Poštarski dom pod Uršljo goro. V soboto, 19.03.2016, smo se z rednim avtubusom zapeljali iz Mislinja do avtobusne postaje pri Marčiču v Slovenj Gradcu. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo se sprehodili skozi mesto. Prvi krajši postanek smo imeli pri cerkvi v Starem trgu, od tu nas je pot vodila pod gradom, ob potočku do Sel, kjer smo prečkali cesto in nadaljevali po gozdni poti do kmetije Apačnik, prečkali cesto Bukovska vas – Sele in zavili čez potok Selčnico. Po kratkem vzponu smo prispeli na večji travnik. Na travniku smo si privošÄili daljši počitek z malico. Po zasluženem počitku smo nadaljevali mimo cerkvice Sv. Roka do Poštarskega doma. Tu smo malo posedeli v domu, a smo se morali hitro odpraviti v dolino, saj smo morali biti ob uri na avtobusni postaji. Na postajo smo prišli pravočasno in ob pol tretji uri smo bili že vsi doma. Avtor:Zupanc Peter Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 21 22 23 24 25 Naprej > Konec >>

Rezultati 254 - 264 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEÅ ÄŒENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obvešÄanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
ÄŒe še niste registrirani, lahko to storite tukaj.