Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

STOL 2016
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 14 avgust 2016
stol V soboto, 13.08.2016, se nas je skupina planincev PD Mislinja zgodaj zjutraj odpravila na Stol (2236 m). Ob 4.45 uri smo se zapeljali čez mejni prehod Holmec , mimo Pliberka in Železne Kaple do parkirišča. Od tu smo se peš podali sprva po makadamski cest, po slabi uri hoje pa smo se usmerili na melišče, ki nas je pripeljalo do vstopa v plezalni del poti. Tu smo se opremili s čeladami in samovarovalnimi kompleti. Po dobrih treh urah vzpenjanja po skalah smo prispeli na vrh Stola. Na vrhu smo se ustavili le za kratek čas, da smo se razgledali po okolici nato pa smo se spustili do Prešernove koče po Stolom. Tu smo si privoščili daljši počitek. Pred odhodom v dolino smo naredili še skupinsko sliko. Pot v dolino je bila strma in polna kamenja. Po slabih dveh urah hoje smo prispeli do Celovške koče, kjer smo potešili žejo. Po zasluženem počitku smo se odpravili do parkirišča, od koder smo se srečno pripeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, poln lepih dogodkov. Razgledi so bili enkratni, saj smo lahko opazovali Koroško in na drugi strani Gorenjsko. Občudovali pa smo lahko tudi planinsko cvetje s planikami na čelu. Vodnika: Krenker Stane in Zupanc Peter Oglejte si fotografije z opisi.
 
TRIGLAV 2016
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 09 avgust 2016
triglav_mala_slika
 Pot nas je vodila: Tominškova, Kredarica, počitek s kosilom, popoldan na vrh Očaka Triglava, nazaj na Kredarico in uspešen dan zaključili s sv.mašo v kapeli Marije Snežne. Naslednji dan povratek v dolino Krme in vsi zadovoljni dočakali dva kombija, ki sta nas še odpeljala na Brezje, kjer smo se še zahvalili Bogu in Mariji za čudovito vreme in za uspešen vzpon na Triglav. Nas je bilo 29 pohodnikov, med temi je bilo 6, ki so bili prvič na na Triglavu in smo jih seveda na vrhu primerno krstili po planinsko, ko so postali pravi Slovenci. Polni lepih spominov in doživetij smo se srečno vrnili na svoje domove s pripombami, da se kmalu vidimo na podobnih pohodih. Tine Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBISK SRBSKIH PLANINCEV
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 08 avgust 2016
obisk_srbov Gostili smo planince iz pobratenega PD »Žeželj« iz Kragujevca Od četrtka 14.07. pa do nedelje 17.07. so bili naši gostje planinci iz pobratenega PD Žeželj iz Kragujevca. Na njihovo željo so se razdelili v dve skupini. Prvo skupino smo peljali iz Maribora v Mislinjo, preko Pohorja. Prvi dan smo jim razkazali naše drugo največje mesto. Popeljali smo jih čez stari most do Rotovža ter nato po Gosposki ulici do trga Leona Štuklja, mimo frančiškanske cerkve do Trga revolucije, Maistrovega trga, Grajskega trga, Slomškovega trga do stare trte na Lentu. Med potepanjem po centru mesta smo jim na kratko predstavili zgodovino mesta in povedali določene zanimivosti o stavbah in ljudeh, ki so včasih tam živeli. Nato smo se zapeljali do mariborske koče od koder so se napotili do Ruške koče, kjer so prvi dan tudi prespali. Drugi dan smo se napotili proti koči na Pesku, ki je bila cilj našega drugega dne. Z zanimanjem so si ogledali slap Šumik, Črno jezero in pri Treh žebljih na Osankarici prisluhnili zgodbi o žalostni usodi borcev pohorskega bataljona. Tretji dan je bil namenjen pohodu do Rogle, mimo Lovrenških jezer do Ribniške koče. Zadnji dan pa od Ribniške koče do Mislinje. Kljub občasnemu dežju in močnemu vetru vse dni pohoda, je bila v skupini prisotna dobra volja in želja po odkrivanju in spoznavanju nekaj novega. Druga skupina, v kateri so bili predvsem njihovi mlajši člani, pa se je z našima izkušenima vodnikoma odpravila iz Vršiča preko Špičke, kjer so prvi dan prenočili, na vrh Jalovca. Iz našega šestega najvišjega vrha so se spustili do koče pri izviru Soče, kjer so prenočili drugi dan. Sam vzpon in sestop je bil zaradi vremenskih razmer dokaj naporen, saj je v visokogorju še vedno na določenih mestih pomrznjen sneg in led, kar je zahtevalo od vseh pohodnikov še dodatno previdnost. Zadnji dan so se odpravili še na sotočje Koritnice in Šumnika in si ogledali trdnjavo Kluže, v Trenti alpski botanični vrt in nato oglede zaključili z obiskom Bohinja in Bleda. Za zaključek smo jim pripravili srečanje s planinci iz našega društva v objektu ŠRD Straže. V uradnem delu je goste iz Srbije prišel pozdravit župan občine Mislinja g. Bojan Borovnik. Vodja skupine, ki nas je obiskala pa se je zahvalil za dobro pripravljen program in gostoljubje, ki so ga bili deležni vse dni njihovega bivanja pri nas. Ob tem je vodnikom, ki so jih spremljali vse dni, izročil simbolična darila. Kot dobri gostitelji smo jim pripravili bolj slovenske jedi, da so spoznali tudi ta del naše domovine. Srnin golaž s polento jim je kar teknil. Niso pa se mogli upreti jabolčnemu zavitku, ki ga je kar hitro zmanjkalo. Ob zvokih polke in valčka, so fantje zaigrali tudi kolo in čas slovesa se je neusmiljeno bližal. Med poslavljanjem smo si obljubili, da se v naslednjem letu ponovno srečamo. Pri tem pa se je marsikomu zarosilo oko, saj smo v teh letih spletli mnoga iskrena prijateljstva. Zapisal Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
DOKONČANJE ŠKORJANKE
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 08 avgust 2016
skor-malaslika Škorjanka je postavljena Vse ljubitelje gora obveščamo , da nam je v sredo 20. julija uspelo pokriti z lubjem in zaključiti vsa večja gradbena dela na naši škorjanki na Črnem vrhu. Potrebna so še manjša dela v notranjosti, ki pa jih bomo zaključili v mesecu avgustu. Objekt tako lahko že uporabljamo kot zavetišče v primeru slabega vremena. Vse uporabnike pa naprošamo, da objekta ne poškodujejo in v njem ne puščajo ali odmetavajo odpadkov. Le tako bo lahko, v zadovoljstvo vseh nas, dolgo služil svojemu namenu. Uradna otvoritev z blagoslovom bo v nedeljo 02. oktobra v dopoldanskem času. Prireditev bomo združili s proslavo ob 25. Letnici postavitve spominskega obeležja na Črnem vrhu in tradicionalno planinsko mašo, ki bo letos potekala na Pohorju. O točni uri in poteku dogajanj na ta dan, vas bomo pravočasno obvestili z vabilom na naši spletni strani in na ostalih običajnih mestih. Ivan Arko Oglejte si fotografije z opisi.
 
PRAZNIK OBČINE MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 27 junij 2016
praznik_obcine Tudi letos je občina Mislinja ob občinskem prazniku pripravila pester program prireditev, ki smo se jih udeleževali tudi člani PD Mislinja. Aktivni smo bili predvsem pri kurjenju kope, kjer smo dežurali od torka, 21.06.2016 od 18-00 ure do srede 22.06.2016 do 18.00 ure. Menjavali smo se na štiri ure. V torek ob 20.00 uri pa smo pripravili za vse člane druženje ob oglarski kopi. Ob klepetu smo si privoščili pecivo, ki so ga spekle pridne planinke, žejo pa smo pogasili s kozarčkom piva, vina ali soka. Da pa ne bi zaspali ob kopi, smo bili deležni tudi kavice. Sedaj, ko so prireditve za nami, ugotavljamo, da smo dodali kamenček v mozaik prireditev in pokazali občanom, da smo prisotni v občini in da nam ni vseeno, kaj se dogaja v njej. Tekst in slike: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
OBISK PRI PD ŽEŽELJ
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 27 junij 2016
obisk_pri_pd_zezelj Letos smo se s planinci PD Žeželj dogovorili, da bomo v Srbiji med 16. In 19. junijem izvedli skupen organiziran pohod po pobočjih in vrhovih kanjona reke Uvac v zahodnem delu Srbije. Tako se je skupina 28 naših planincev koncem prejšnjega vikenda odpravila v Srbijo. Prvi dan obiska smo imeli v planu popeljati se s čolni po Sjeničkom jezeru do Ledene pečine in se od tam povzpeti na razgledno točko Veliki vrh (1169 m), od koder je čudoviti pogled na kanjon reke Uvac s številnimi meandri. Žal smo morali zaradi premočnega vetra čolnarjenje prvega dne našega obiska opustiti, kljub temu pa smo se po drugi, 14 km dolgi poti peš podali na razgledno točko na Velikem vrhu. Naslednji dan, v soboto smo se že v zgodnjih jutranjih urah odpravili na čolnarjenje po meandrih reke Uvac do Ledene pečine in nato skupaj s pobratenimi planinci iz Kragujevca odšli na pohod po grebenski poti nad kanjonom reke Uvac do razgledne točke Molitva (1.247 m). Vseskozi smo lahko opazovali številne beloglave orle, saj je kanjon reke Uvac znan kot največje gnezdišče teh redkih ptic na Balkanu in uživali v prečudoviti naravi nad reko. Skupaj s kragujevškimi planinci nas je bilo na pohodu 128. Prehodili smo okrog 16 km planinskih poti. Po zaključenem pohodu smo imeli večerjo v restavraciji "Ko to tamo pjeva", kjer je na ogled tudi znameniti avtobus z istoimenskega filma. Zadnji dan našega obiska je bil namenjen druženju naših planincev s pobratimi iz Kragujevca v njihovem planinskem domu na Ađinim livadama. Ob zvokih njihove narodne glasbe smo doživeli čudovit sprejem in druženje, nato pa smo se v popoldanskih urah odpravili proti domu. Želimo si, da se nam v bodoče na obiskih pri naših pobratimih v Srbiji pridruži več naših članov. Po članku Mirka Tovšaka povzel Ivan Arko Slike Jože Hribar Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠKORJANKA NA ČRNEM VRHU
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 22 junij 2016
skorjanka Člani PD Mislinja smo si zadali nalogo, da na Črnem vrhu postavimo škorjanko – to je manjši objekt, ki je zgrajen iz lesene konstrukcije, na katero je pritrjena smrekova skorja. Takšne ute so si včasih postavljali gozdarji. Pred začetkom gradnje je bilo potrebno zbrati vso obvezno dokumentacijo, kar je zahtevalo veliko vloženega truda. S pridobljenim dovoljenjem za postavitev škorjanke na območju Nature 2000, kamor spada Pohorje zaradi svojih specifičnih naravnih danosti in raznovrstne flore in favne, smo dobili zeleno luč za pričetek del. Že v začetku drugega junijskega tedna je skupina planincev pripravila les za ogrodje, na katero se bo kasneje pritrdila skorja. Nabavili so se tudi železniški pragovi za temelje, dobili pa smo tudi že nekaj desk. V soboto, 18. junija je sedmerica planincev s traktorji na vrh Črnega vrha odpeljala potreben material. Na predvidenem mestu so opravili še vsa zemeljska dela, tako da je prostor zdaj pripravljen za postavitev škorjanke. Po delovno napornem dnevu so si pridni planinci privoščili še zasluženo okrepčilo. V prihodnjih tednih pa nas čaka še obilica dela, da bo škorjanka, kot smo si jo zamislili, pripravljena za ogled in uporabo. Otovoritev škorjanke bo v jesen,i skupaj z proslavo ob petindvajsetletnici postavitve križa na Črnem vrhu. Tekst: Peter Zupanc Slike: Jože Urbancl Oglejte si fotografije z opisi.
 
PLANINSKA DOŽIVETJA - GOLTE 2016
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 19 junij 2016
golte_mala_slika Tudi letos je Planinska zveza Slovenije skupaj s planinskimi društvi priredila Dan slovenskih planinskih doživetij na Golteh. Planinci Planinskega društva Mislinja smo se pridružili planincem Planinskega društva Radlje. Z avtobusom smo se zapeljali do spodnje postaje gondole. Večina se je odločila za prevoz z gondolo, nekaj pa se nas je peš odpravilo na Mozirsko kočo. Po dveh urah in pol prijetne hoje po gozdnih poteh smo prispeli do koče, kjer je že bila gneča, saj je lepo vreme privabilo veliko število pohodnikov. Ker je bilo do osrednje prireditve še veliko časa, smo šli še do hotela na Golteh in nazaj grede še v alpski vrt. Alpski vrt se splača pogledati, saj si lahko med hojo po stezi v zavetju dreves ogledaš rastlinje, značilno za alpski svet, pot pa je popestrena s fotografijami živalskega in rastlinskega sveta, zanimiv pa je tudi horoskop, ki ima za znamenja drevesa. Ko smo se vrnili na prireditveni prostor, je bil ta že poln, a to ni nikogar motilo, saj je lepo in toplo vreme omogočilo, da smo se posedli kar na travo. Najprej so reševalci GRS Celje prikazali reševanje zmajarja z drevesa in prevoz poškodovanega s helikopterjem v dolino. V kulturnem delu so nas najprej razveselili mladi harmonikarji. Nastopili so tudi štirje pevski zbori. Uradna prireditev se je pričela s slavnostnim prihodom praporščakov, bilo jih je kar 58. Na prireditvi je bila odprta Turno kolesarska transverzala. Proti koncu prireditve pa je par kapljic dežja hitro spraznilo prireditveni prostor. Odpravili smo se proti hotelu na Golteh, kjer nas tudi daljše čakanje na gondolo ni spravilo v slabo voljo. Z lepimi občutki smo se vkrcali na avtobus, ki nas je srečno pripeljal do doma. Tekst in slike: Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA OLŠEVO
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 08 junij 2016
olseva V soboto, 4.junija tega leta, se nas je 11 članov PD Mislinja podalo na zanimiv in lep vrh Olševa, ki meri 1929 m nmv, in leži nekako po dolgem med Uršljo goro in Raduho. Seveda smo se zjutraj s kombijem pripeljali na severno pobočje te gore in takoj zakorakali po poti Govca. Po pol ure hoje smo si pri Lovskem bivaku Foršnarica privoščili zajtrk. Pri tem so nam navdušeni pevci že zapeli jutranjo pesem z lovsko vsebino. V veselem razpoloženju smo nadaljevali pot proti vrhu, ki je bila dokaj strma. Približno na pol poti do vrha smo zapustili markirano pot in se podali »počez« - po brezpotju – po sredini pobočja, kar je bilo dokaj zanimivo in pestro, saj smo se ponekod kar »plazili« med grmičevjem in povešenimi borovci (od plazu). Proti vrhu zahodnega sedla nam je že marsikje prav prišla skala za prijem pri tem našem »plazenju«. Po prihodu do tega brezpotje smo kot iz tunela prispeli na zahodno sedlo. Kar vsi po vrsti smo zavzdihnili »aou«, saj se nam je odprl čudoviti pogled v zgornjo Savinjsko dolino na Savinske Alpe in še proti Triglavu. Za tem smo nadaljevali pot po dokaj ostrem grebenu, ki mu planinci pravimo »kozji hrbet« in prispeli na sam vrh. Nikakor ni bilo veselega razpoloženja in pesmi, saj smo imeli sončno Olševo, na okoliških hribih v daljavi pa so se že pričeli poditi oblaki, ki so napovedovali popoldanske nevihte. Vrhovi Savinjskih Alp so se nam prikazovali občasno iz megle kot v filmu nadaljevanke v prelepih podobah. Podali smo se z vrha po celem grebenu Olševe vse do vzhodnega dela. Na poti smo si še privoščili v lepem soncu kosilo iz nahrbtnika. Po lepi hoji smo počasi potonili v gozd skrajnega vzhodnega dela Olševe in prišli do kombija, ki nas je že čakal, da nas popelje v nižave našega vsakdanjika. V Črni, kjer smo ugotovili po mokri cesti, da je bila nevihta, smo si privoščili v zanimivi gostilni pijačo, ki nam so jo prijazno postregli. Sredi popoldneva smo se zadovoljni in polni lepih vtisov ter novih doživetij razšli z upanjem, da se kmalu spet vidimo na kakšni novi turi. Planinski pozdrav! Tine, vodnik Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE PO GORIŠKIH BRDIH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 06 junij 2016
od_cesnje_-mala_slika Junij je čas češenj in vodniki Planinskega društva Mislinja smo sklenili, da naše člane popeljemo v Goriška Brda, domovino sladkih češenj. V nedeljo, 05. junija 2016 smo se z avtobusom zapeljali na Dobrovo v Brdih, kjer je Planinsko društvo Brda že dvanajstič organiziralo pohod po briških gričih, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Poimenovali so ga Pohod od češnje do češnje. Tudi letošnji pohod nas je popeljal po poteh priljubljene televizijske nadaljevanke »Ena žlahtna štorija«. Pohod smo pričeli pri Vinski kleti Goriška Brda na Dobrovem. Pot je bila speljana delno po cesti, delno pa skozi vinograde, nasade oljk in češenj, ki so se kar ponujale v svoji temno rdeči barvi. Najprej smo prispeli do vasice Ceglo in od tu je bilo samo še nekaj korakov do zaselka Gredič, kjer stoji grad. Na grajskem dvorišču so nas pričakali člani planinskega društva in nam postregli s češnjami, pecivom, vinom in sokom. Naslednja postaja je bila Biljana, stara briška vas z zelo lepo cerkvijo, je pa tudi ena od glavnih lokacij dogajanja v nadaljevanki. Čakalo nas je samo še malo spusta in prispeli smo do cilja, kjer so nam postregli z malico, ki smo si jo zaslužili. Ko smo se okrepčali, smo se vkrcali na avtobus in se zapeljali še do Lokavca, male vipavske vasi, kamor nas je povabil Danilo. Kar prehitro je tekel čas ob kramljanju in morali smo se odpraviti proti domu. Prepričan sem, da ni bilo nikomur žal, da se je udeležil izleta, saj smo spoznali nove kraje in nove ljudi pa tudi vreme nam je ustreglo. Nevihte so se na srečo razbesnele daleč stran. Tudi vodniki smo imeli razlog za veselje. Na malo drugačen izlet smo namreč odpeljali preko štirideset udeležencev. Tekst:Peter Zupanc Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 21 22 23 24 25 Naprej > Konec >>

Rezultati 243 - 253 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.