Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

IZLET SKOZI BISTRIŠKI VINTGAR 2021
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 04 avgust 2021
1-dsc_8927 Planinski pohod PD Mislinja skozi Bistriški Vintgar do Treh Kraljev V torek, 3.8.2021, smo se planinci PD Mislinja odpravili na pohod skozi Bistriški Vintgar do Treh Kraljev. Vseh 26 planincev lahko pohod hudomušno poimenujemo kot štiriurno naravoslovno-zgodovinsko uživanje Pohorja. Pohorje je kot predalpsko hribovje v sestavu Južnih apneniških Alp. Hribovit relief brez izrazitih vrhov je osnovna značilnost njegovega površja. Velike višinske razlike med slemeni in globokimi dolinami so v preteklosti oteževale prehodnost. Vodnati vodotoki Pohorja so povzročili nastanek številnih grap z velikimi strminami. Zaradi dolin in ravnin se je razvilo zelo obsežno in razvejano hidrografsko omrežje. Največje porečje med pohorskimi vodotoki ima Dravinja, v katero se zlivajo potoki jugovzhodnega Pohorja, med njimi tudi Bistrica. Pohorski potoki sicer ob nevihtah dobijo hudourniški značaj. Velik energetski potencial so izkoriščali že v preteklosti z množico mlinov in žag, ki so danes dobile obliko malih hidroelektrarn. Ponekod najdemo geološko najstarejše kamnine. Jedro Pohorja tvorijo tonalit oz. granodiorit, gnajs, eklogit in drugi. Za Pohorje so značilna orjaška drevesa kot sestavni del gozdov, kjer danes sicer prevladuje iglasti gozd. Človek je bival na Pohorju že v pradavnini. Rimska poselitev je segala do nadmorske višine 800 m. Poznane so številne arheološke najdbe, kot so visoke gomile in gradišča..Vse naravne pohorske materiale so že od nekdaj gospodarsko izkoriščali v žagah, fužinah, glažutah in mlinih. Bistriški Vintgar in nato pot do Treh Kraljev smo doživeli kot obnovitev vseh teh naših poznavanj Pohorja. Bistrica v svojem zgornjem toku tvori slapove, slapišča in skočnike, saj teče preko skalnih pregrad. Ob obilici razpoložljive vode se je pokazala vsa njena naravna lepota in moč, občutili smo vlago in hlad zraka. Hoja po zelo lepo obnovljeni poti skozi Vintgar je bila užitek, vendar so spolzka pot in mestoma ozki prehodi zahtevali vso našo pozornost pri hoji. Kratki postanki so bili namenjeni razstavljenim kamninam, mlinu, Maroltovi jelki. Imeli smo vremensko zelo skrbno izbran dan, ko smo dež doživeli samo v kombijih ob povratku. Sveže jutro, hladen in vlažen zrak skozi Bistriški Vintgar, rahla oblačnost in nato vroče pripekajoče sonce pri Treh Kraljih in v Slovenski Bistrici na sladoledu. Naše misli in pogovori so izražali vedno znova lepo doživeto naravo Pohorja in njegovo bogato zgodovino. Planinska vodnika pohoda sta bila Peter Zupanc in Marjeta Fidler. Imeli smo prijeten pohod, prepleten s poučnimi naravoslovnimi vsebinami. Pripravila : Marjeta Fidler vodnica PZS Oglejte si fotografije.
 
DELOVNA AKCIJA PD MISLINJA
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
mala_slika Delovna akcija PD Mislinja Na povabilo turističnega društva Mislinja je v torek, 13.07.2021, skupina naših članov postavila zaščitno ograjo in tako zavarovala pot, ki vodi od pohodne poti do Košičevega grabna in omogoča lepši pogled na Lukov slap. Področje, kjer teče neimenovan potok, se je imenovalo Lukovo in iz tega izvira ime Lukov slap. Pot do slapa vodi skozi Mislinjski jarek vse do Komisije oziroma do gozdarske koče. Od tam je še približno deset minut hoje po gozdu v smeri Rogle. Pot je označena in ni zahtevna. S tem dejanjem smo ponovno dokazali, da dobro sodelujemo z društvi v naši občini in ob potrebi priskočimo tudi na pomoč. Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA VIRNIKOV GRINTOVEC
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
1-dsc_7766 IZLET NA VIRNIKOV GRINTAVEC V torek, 06.07.2021, smo se zapeljali do Zgornjega Jezerskega. Parkirali smo na parkirišču pri cerkvi sv. Ožbolta. V začetku smo hodili po asfaltni cesti, ki se je kmallu končala. Nadaljevali smo po travnatih senožetih in po gozdu. Pot se je v začetku zmerno vzpenjala, v nadaljevanju pa je postala strmejša. Ko smo prispeli iz gozda, smo si na gozdni cesti oddahnili in se odžejali. Po gozdni cesti, ki je bila zelo strma, smo se povzpeli do sedla Žingerc (1345 m), kjer se nam je z desne priključila pot iz avstrijske smeri. Nadaljevali smo v smeri Virnikovega Grintovca po poti, ki vodi v gozd in se je strmo vzpenjala. Za trud smo smo bili poplačani, ko smo prišli na greben, kjer je strmina popustila, in se nam je odprl razgled na okoliške vrhove. Do vrha smo morali hoditi previdno, ker je bila na nekaterih mestih nevarnost zdrsa. Na vrhu smo si privoščili daljši počitek. Uživali smo v pogledih po okolici. Ob prelepih razgledih je čas hitro minil. Naredili smo skupinsko fotografijo in se odpravili v dolino. Do kraja, kjer smo pri vzponu stopili na gozdno cesto, smo hodili po isti poti. Od tu nas je čakal samo še spust do kombijev. Ker je bilo vreme lepo, smo se zapeljali do Planšarskega jezera. Ob osvežujoči pijači smo si ogledali jezero in si izmenjali občutke ob izletu. Čas je ob klepetu kar prehitro minil in morali smo se ospravit proti domu. Vkrcali smo se v kombije in se srečno pripeljali domov. Vodnika: Peter Zupanc Danilo Kete Oglejte si fotografije.
 
VARNO V GORE 2021
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 20 julij 2021
1-dsc_7732 VARNO V GORE 2021 Tudi letos smo planinska društva Šoštanj, Velenje, Vinska gora, Šmartno ob Paki, Škale in Mislinja organizirala skupno akcijo Varno v gore. Tokrat nas je pot peljala na Lepenatko in Veliki Rogatec. V soboto, 3. julija 2021, smo se z avtobusi zapeljali v dolino Podvolovjek in na prelaz Volovjek. Letos smo organizirali tri pohode različnih težavnosti. Najlažji pohod smo organizirali po tematski poti Repov slap–Žagarski mlin-soteska Brložnice do izvira Lučnice. Vmes smo si ogledali še cerkev sv. Antona. Malo zahtevnejši pohod smo organizirali iz Kašne Planine na Lepenatke in nato spust v Krnico. Najzahtevnejša pot je bila organizirana na Veliki Rogatec. Štartali smo iz Podvolovjeka in se mimo slapa Cuc, in najdebelejše Riherjeve jelke na tem območju povzpeli na sedlo Kal. Spustili smo se mimo zapuščene kmetije Zg. Špeh v dolino Krnice. Ob 14. uri smo se vsi zbrali v Krnici pri okrepčevalnici Robnik, kjer smo se okrepčali z dobro obaro in odžejali z osvežilno pijačo. Ob prijetnem klepetu je čas hitro minil in morali smo se odpraviti proti domu. Naredili smo še skupinski posnetek in se vkrcali v avtobuse, ki so nas srečno pripeljali domov. Vodniki PD Mislinja: Peter Zupanc Anka Tretjak Stanko Krenker Oglejte si fotografije.
 
E-ŽIG ČREPKO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 24 junij 2021
dsc_7602-002 Otvoritev e-žiga Črepko V sredo, 23.06.2021, smo v okviru praznovanja občinskega praznika uradno otvorili e-žig Črepko. S tem smo pot na Črepič obogatili z možnostjo uporabe e-žiga Črepko, ki omogoča beleženje poti (datum, čas, statistika) s pomočjo mobilne aplikacije Komunala Slovenj Gradec, ki je brezplačno dosegljiva na Google Play za vse android naprave. Zbrali smo se na križišču javnih poti Mrakov graben–Završe, kjer je poleg smerne table na Črepič po novem postavljen tudi e-žig Črepko. Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik PD Mislinja. Še posebej ga je veselila navzočnost župana, g. Bojana Borovnika, skupine zaposlenih KP Slovenj Gradec in podpredsednika TD Mislinja, g. Draga Pogorevca. Poudaril je, da so z veseljem sprejeli pobudo KP Slovenj Gradec za postavitev in zagon e-žiga. V nadaljevanju je predstavnik KP Slovenj Gradec Gregor Andrejc, povedal, da z občino Mislinja že dobro sodelujejo, vesel pa je bil tudi uspešnega sodelovanja s PD Mislinja. V podjetju s projektom promocija zdravja zaposlene spodbujajo k zdravemu načinu življenja. Kot družbeno odgovorno podjetje pa se tudi zavedajo vloge v okolju, v katerem delujejo. Moja dolina – čista in prijazna je njihov slogan, ki je tudi obveza k trajnostnemu ohranjanju narave, v kateri skupaj živimo in delujemo. Skupaj za zdravje, skupaj za okolje. Župan občine Mislinja je poudaril dobro sodelovanje tako z javnim podjetjem kot tudi s planinskim društvom. Prisotnim je čestital ob občinskem prazniku in jih povabil na prireditve, ki se bodo še odvijale v okviru praznovanja občinskega praznika. Uradno otvoritev so s prerezanjem traku opravili župan, predstavnik KP Slovenj Gradec in planinca, Mirko Tovšak in Rezka Obrul, ki sta vrh Črepiča osvojila največkrat do sedaj. Po uradnem delu smo se družili ob kozarčku hladne pijače in ob dogovorih o nadaljnjem sodelovanju in o postavitvi še kakšnega e-žiga na katero od drugih planinskih poti v naši občini. Oglejte si fotografije .
 
OTVORITEV eŽIGA ČREPKO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 17 junij 2021
vabilo_otvoritev
 
DAN SLOVENSKIH PLANINCEV 2021
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 13 junij 2021
dsc_7423-001 Planinski pohod PD Mislinja Ob Dnevu slovenskih planincev 2021 V soboto, 12.6.2021, smo se planinci PD Mislinja odpravili na pohod od Dobrne do Mislinje kot naš društveni prispevek k praznovanju vseslovenskega Dneva planincev 2021 v okviru Planinske zveze Slovenije. V letošnjem letu je zaradi aktualnih epidemioloških dogodkov oteženo množično druženje, kar planinci vsekakor občutimo. Naša tradicionalna srečanja še ne morejo potekati. Kljub omejitvam smo duh povezovanja ohranili in se v hribe odpravili po različnih lokacijah v Sloveniji. Naše društvo je izbralo pohod, kjer smo sledili namenu širjenja zavesti o pozitivnem pomenu rednega gibanja v naravi, varovanju narave in promociji različnih oblik planinstva. Skrbno epidemiološko ozaveščeni in opremljeni smo se v prijetno svežem sobotnem jutru odpeljali po Mislinjski dolini, skozi Hudo luknjo in Velenje do Dobrne. Zbralo se nas je 16 planincev. Sledili smo tradiciji jutranje kavice v Dobrni pod kostanji skupaj s prijetnim kratkim klepetom in v dobrem razpoloženju, da se vendarle počasi in epidemiološko vseeno varno vračamo k našim skupinskim planinskim pohodom. V vasi Klanec smo se pripravili in začeli naš pohod proti Kozjaku. Strm začetek poti nas ni presenetil in kot izkušeni planinci smo primerno prilagodili hojo. Po dobrem kilometru in pol smo zapustili asfaltno cesto. Strmi cesti je sledila strma gozdna steza. Ob kratki pavzi in z enakomernim tempom je bila strmina na celotni poti skoraj neopazno prehojena. Do Koče na Kozjaku smo kasneje hodili po gozdnih cestah in po dobrih dveh urah hoje prispeli na kočo, kjer smo si na dvorišču privoščili daljši počitek in razglede po okoliških vrhovih in v dolino. Strmina je bila naša stalnica pohoda, bila je tudi na gozdni poti od koče na vrh Špika. Na vrhu smo se ustavili, naredili skupinske fotografije in krenili nazaj proti cerkvi na Kozjaku. Na strmejšem spustu v dolino smo ves čas malo nejeverno pogledovali v nebo in nastajajoče oblake ter dočakali tudi nekaj rahlega dežja, vendar zgolj za kratko osvežitev. Imeli smo vremensko zelo razgiban dan: sončno toplo jutro, rahlo oblačnost, kratkotrajno vroče pripekajoče sonce, hladen zrak v senci gozda in osvežilni kratkotrajni dež z rahlim vetrom. Občudovali smo še sezonsko povsem neokrnjene travnike z mnogo cvetja, cvetoče grmovje, ob poti zaznali tudi vonje bezga in ostalih sezonskih dišečih rastlin in v tišini hoje po gozdu prisluhnili petju ptic. Naše misli in pogovori so izražali tudi zavedanje, da smo planinci dočakali trenutek, ko smo lahko v naravi in po naših poteh ponovno skupaj in da »biti skupaj« ni samoumevno in vedno dosegljivo. Planinska vodnika pohoda sta bila Peter Zupanc in Marjeta Fidler. Izvedli smo lep društveni pohod, prijetno planinsko doživetje in tako dodali svoj prispevek v mozaik praznovanja Dneva planincev 2021. Pripravila : Marjeta Fidler vodnica PZS Oglejte si fotografije.
 
ŠILAKOV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 junij 2021
dsc_3749-001 PLANINSKO DRUŠTVO MISLINJA ŠOLSKA CESTA 34 2382 MISLINJA Vabilo na pohod Dolič – Paški Kozjak V okviru praznovanja občinskega praznika KD Paški Kozjak vabi v soboto 19.06.2021 na tradicionalni pohod Dolič – Paški Kozjak, v spomin na nekdanjega župana Franca Šilaka. Pričetek pohoda ob 08.00 uri izpred objekta ŠD Dolič. 
 
IZLET NA STRUŠKO
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 04 junij 2021
dsc_7301-001 IZLET NA STRUŠKO V torek, 01.06.2021, smo se zapeljali še par kilometrov mimo planinskega doma na Pristavi. Ko smo se pripravili, smo hodili nekaj časa po makadamski cesti, po nekaj minutni hoji smo skrenili v gozd in nadaljevali vzpon po strmi vlaki. Kljub strmini smo kmalu prispeli iz gozda na travnike Pustega rovta. Na pastirski koči se nismo zadrževali, ampak smo po cesti, ki se je zložno vzpenjala, nadaljevali proti sedlu Kočna. Na sedlu smo lahko občudovali poglede na Golico, na še v sneg odete Julijske Alpe s Triglavom na čelu in na dolino reke Drave. Iz Kočne smo nato krenili desno, na levo bi se lahko povzpeli na Golico. V nadaljevanju smo hodili po gozdni poti med borovci. Po dobri uri smo prispeli do Belške planine, kjer smo si privoščili daljši počitek. Ko smo prispeli do pastirske koče, se nam je pogled ustavil na rumenih avrikljih, modrem svišču in ostalih rožicah. Čas je kar prehitro tekel. Morali smo se spustiti nazaj do Doma na Pristavi. Vračali smo se po gozdni cesti. Pot je bila prijetna in nezahtevna, tako da smo lahko občudovali okolico. Pri domu smo se dogovorili, da si ogledamo tudi izvir Velikega Javornika.. Po povratku smo še malo posedeli pred domom, si izmenjali vtise in počasi krenili proti avtobusu, ki nas je srečno pripeljali domov. Vodnik: Peter Zupanc Danilo Kete Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije .
 
DAN ZA POHORJE 2021
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 01 junij 2021
dsc_0071-001 DAN ZA POHORJE 2021 V soboto, 29. maja, se je skupina planincev PD Mislinja na povabilo društva Narava Pohorja udeležila aktivnosti pod skupnim imenom Dan za Pohorje. Poleg našega društva so bili prisotni tudi planinci planinskih društev iz Koroške, Podravja in Savinjske regije. Aktivnosti so se odvijale na območju med Roglo in Lovrenškimi jezeri, kjer je bila organizirana naravovarstvena predstavitev rezervata. Z udeležbo smo podprli prizadevanja za učinkovitejše ohranjanje rastlinstva in živalstva na Pohorju, za njegovo čimprejšnje zavarovanje in za ustanovitev Regijskega parka Pohorje. Kljub črnim oblakom je vreme zdržalo do zaključka aktivnosti. Veselilo nas je, da smo lahko soboto preživeli med planinskimi prijatelji in povezani v prizadevanjih za ohranitev narave Pohorja. Oglejte si fotografije.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 23 - 33 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.