Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

ŠOLSKI IZLET NA ZASAVSKO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 02 april 2019
dsc_8189 Šolski pohod na Zasavsko Sveto goro dne 30.3.2019 Letošnjo šolsko pohodniško sezono smo otvorili s pohodom v zasavsko hribovje. Zbralo se nas je 32 otrok in 11 odraslih spremljevalcev. Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom iz Mislinje odpravili do izhodišča v Vačah. To je manjši kraj v bližini Litije, znan po Vaški situli, ki so jo tukaj izkopali v letu 1882 ter po geografskem središču Slovenije. Naša pot nas je vodila po asfaltu nad vas. Prišli smo do replike situle, kjer smo si vzeli čas za počitek, slikanje in mini okrepčilo. Kasneje je pot prešla v razgibano makadamsko cesto, po kateri smo hodili malo navzgor, malo navzdol, naš cilj pa se je izmikal pogledu. Pa vendarle smo po približno uri in pol prispeli do zadnjega, strmejšega dela vzpona, kjer smo po peščeni odprti stezi in na koncu čez poraščen predel prišli do križišča na gori. Desno nad nami se je odpiral lep pogled na cerkev, ki smo jo obhodili po krožni poti. Viri navajajo, da je tukaj že v 13. stoletju stalo pogansko svetišče, kasneje pa so na tem mestu 1753 leta sezidali to romarsko Marijino cerkev. Na vse strani so se nam odpirali pogledi na bližja pobočja, v daljavi pa na Kamniško-Savinjske Alpe. Daljši počitek smo si privoščili v bližini na Planinskem domu. Pospravili smo večino dobrot iz nahrbtnikov, preizkusili gostinsko ponudbo na koči in se odlične volje odpravili v smeri proti Izlakam. Pot se je skozi bukove gozdove hitro spuščala, potem pa so sledile še urbane, urejene asfaltne poti, spet malo navzgor in malo navzdol. Pot res ni bila naporna, niti dolga, saj smo porabili približno 4 ure in pol. Pa vendar so izredno toplo vreme, nekaj spomladanske utrujenosti ter še ne ravno uhojeni čevlji male noge naših pohodnikov kar utrudili. Vse je bilo poplačano s postankom in sladoledom na poti domov. Veselimo se naslednje pustolovščine. Vodnika: Peter Zupanc, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
GOSTILI SMO ALPINISTA ANDREJA IN MARIJO ŠTREMFELJ
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 26 marec 2019
dsc_4637 Gostili smo zakonca – alpinista Andreja in Marijo Štremfelj V četrtek, 21. marca, smo v sejni dvorani PC Lopan gostili alpinista, Andreja in Marijo Štremfelj. Andrej je alpinist, gorski vodnik, profesor športne vzgoje, novopečeni upokojenec, oče, mož, čebelar (in še bi lahko naštevali). V alpinistično zgodovino se je vpisal že večkrat. 13. maja 1979 sta se skupaj z legendarnim Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana povzpela na vrh Everesta, 11 let pozneje pa je na najvišji vrh sveta stopil skupaj z ženo Marijo Štremfelj. To je bil prvi vzpon zakonskega para na streho sveta in tudi razlog za vpis njunih imen v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2018 je postal še prvi človek, ki je postal lastnik zlatega cepina za življenjsko delo in za vrhunski vzpon. Leta 1992 je zlati cepin (sploh prvi v zgodovini podeljevanja te nagrade, ki velja kot nekakšna zlata olimpijska medalja med alpinisti) skupaj z Markom Prezljem prejel za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge. Dvainšestdesetletni Štremfelj se je poleg Everesta povzpel še na sedem drugih osemtisočakov: Gašerbrum I in II, Broad Peak, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri. Marija Štremfelj je bila rojena v družini z desetimi otroki v Kranju. Je profesorica biologije na kranjski gimnaziji. Poleg osvojenega Everesta je bila še na treh osemtisočakih in udeleženka različnih alpinističnih odprav v tuja gorstva. Med predavanjem obogatenim s številnimi fotografijami, smo izvedeli poleg njunih alpinističnih dosežkov tudi veliko o njuni družini in da ju je združila ljubezen do plezanja. Sedaj pa ju druži predvsem ljubezen do gora, pa tudi izkušnja izgube, ko ti gore vzamejo drago osebo. Kljub temu nikoli nista zanemarila družine in sta tako do otrok kot tudi do vnukov prenesla ljubezen do gora. Udeleženci v sejni dvorani so jima na koncu postavili še kar nekaj vprašanj, ki so se nato vrstila še v avli, kjer so naše prizadevne članice za obiskovalce pripravile okusno pecivo. Veseli nas, da se je na naš poziv odzvalo toliko občanov, saj je bila dvorana dokaj polna in smo skupaj preživeli prijeten večer. Zahvaljujemo se tudi občini Mislinja, ki je poskrbela za darilo za naša gosta. Tekst: Ivan Arko Fotografije: Bojan Šinko Oglejte si fotografije z opisi.
 
ARNIČEV POHOD NA RADUHO 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 24 marec 2019
dsc_0047_3 29. zimski Arničev pohod na Raduho dne 16.3.2019 V soboto se nas je zbralo 12 planincev s skupnim ciljem povzpeti se na vrh Raduhe na 2062 m visoko. Za startno pozicijo smo izbrali kmetijo nad Lučami, ki nam je delno skrajšala pot. Po uvodnem fotografiranju smo prešerni in veseli zagrizli v breg. Pot nas je vodila najprej po lokalni cesti skozi gozd, kjer smo kmalu prešli na gozdne poti. Odločili smo se za krožno pot in krenili proti planini Arta. Po strmem vzponu smo si pri pastirski koči privoščili počitek z malico. Okrepljeni smo se ponovno spopadli s precej strmo potjo, kjer so drevesa začela izgubljati višino, področja pa je prekrivalo nizko borovje. Z višino so se kmalu pojavile sledi ledu in snega, čemur smo se prilagodili z derezami. Jasno, dokaj sončno vreme ter posamezne razgledne točke so nam odpirali prelepe razglede na ostale vrhove v bližini, ki smo jih s skupnimi močmi prepoznali in poimenovali. Sreča z vremenom nas je spremljala celotno pot, brezvetrje pa nam je omogočilo, da smo si tudi na vrhu Raduhe privoščili čas za počitek, klepet z ostalimi pohodniki in občudovanje lepot narave. Do vrha smo potrebovali približno 3 ure. Tudi pri sestopu z Raduhe smo uživali radosti snega in spretno lovili ravnotežje po zasneženih poteh. Na koči na Loki pod Raduho smo ožigosali izkaznice zimskega pohoda, se ponovno okrepčali in na koncu opravili še zadnji del poti nazaj do parkirišča. Za celotno pot smo potrebovali približno 6,5 ur. Naš tokratni pohod je bil s pravo mero vsega in razšli smo se dobro razpoloženi in zadovoljni. Vodnika: Stane Krenker, Anka Tretjak Zapis pripravila: Anka Tretjak Fotgrafije: Anka Tretjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ČRETO
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 05 marec 2019
dsc_7586 IZLET NA ČRETO V torek, 05.03.2019, smo se zapeljali do parkirišča pod gradom Žovnek. Po nekaj minutni hoji smo prispeli do vhoda v grad, kjer nas je pričakala predstavnica turističnega društva Braslovče. Razkazala nam je grad in povedala mnogo zanimivosti o enem najstarejših gradov v Sloveniji. Grad so obnovili krajani občine Braslovče s prostovoljnim delom. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Domu na Čreti. Po kratkem spustu z gradu smo se povzpeli po razmeroma strmi poti do Lovskega doma pod Grmado. Od tu smo se nekaj časa vzpenjali po razgledni cesti, nato pa smo se usmerili na kolovoz. Do cerkve sv. Matere Božje smo hodili izmenoma po cestah ali po gozdnih stezah.. Med potjo smo lahko uživali v razgledih na Celjsko kotlino in okoliške hribe. Od cerkve smo po parih minutah prispeli do Koče na Čreti. Na koči smo imeli daljši postanek, da smo se okrepčali in odžejali. Pred odhodom smo naredili še skupinsko fotografijo. Pot v dolino je bila prav tako prijetna. Spuščali smo se po gozdnih stezicah, cestah, hodili mimo zaselkov in po dobri uri in pol prispeli na Vransko, od koder smo se zapeljali domov. Preživeli smo prijeten dan, saj nam je bilo vreme zalo naklonjeno. Vodnika: Peter Zupanc Viktor Kralj Oglejte si fotografije z opisi.
 
26. JURČIČEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 marec 2019
dsc_7391 26. POHOD PO JURČIČEVI POTI Zamisel o Jurčičevi poti, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se je prvič porodila ob 150. obletnici rojstva slovenskega romanopisca, Josipa Jurčiča. Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo, kar se je pokazalo tudi na letošnjem pohodu, ki se ga je udeležilo več kot 7000 pohodnikov. Tudi planinci PD Mislinja smo se jim pridružili, saj se pohoda udeležujemo skoraj od začetka. Z avtobusom smo se zapeljali do Višnje Gore, kjer smo začeli s pohodom. V starodavni Višnji Gori nas je že pričakala množica pohodnikov. Za dobro voljo so poskrbeli glasbeniki pihalne godbe. Iz trga smo se povzpeli po gozdni poti do razvalin Starega gradu. Od tu smo se povzpeli proti vasici Pristava skozi vas Zavrtače in po dobri uri hoje smo prispeli do hotela na Polževem. Tu smo se okrepčali in potem pot nadaljevali po smučišču do cerkvice sv. Duha z imenitnim gotskim oltarjem. Od tu so smo lahko v daljavi občudovali Julijce, Karavanke in še mnoge druge gore v okolici. Od cerkvice smo se spustili proti vasici Male vrhe. Zdaj smo vstopili v osrčje krajev, v katere je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. Med drugimi so to razvaline gradu Roje, razvaline gradu Kravjek in cerkev sv. Janeza Krstnika. Od cerkve sv. Janeza Krstnika smo skozi vas Oslica prispeli do razpotja. Veliko naših pohodnikov je izbralo krajšo pot do Muljave, kamor so prispeli po dobrih petnajstih minutah hoje, nekaj pa se nas je odločilo za daljšo pot, ki pelje do vasi Znojile in potem do Krke in nazaj do Muljave. Na tej poti smo se sprehodili tudi mimo domačije, kjer snemajo televizijsko nadaljevanko Reka Ljubezni. Na Muljavi so organizatorji pripravili proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, pozdravila sta nas tudi predsednik PZS Slovenije, Jože Rovan, in župan občine Višnja Gora. Na koncu pa nas je z svojimi pesmimi razveseljeval pevec Marko Vozelj. Čas je hitro mineval in morali smo se zbrati pri gostilni Pri Oberščaku, kjer smo vstopili na avtobus, s katerim smo se srečni in veseli pripeljali domov. Vodniki: Peter Zupanc Danilo Kete Stanko Krenker Franc Bricman . Oglejte si fotografije z opisi.
 
ŠISERNIKOV POHOD 2019
Avtor: Peter Zupanc   
sobota, 23 februar 2019
dsc_7211 PO ŠISERNIKOVI POTI Že 27. smo se podali na pohod od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu. Pohod pripravljajo planinci PD Slovenj Gradec v spomin na prekmalu umrlega planinca, gorskega reševalca in alpinista Jožeta Šisernika. Z avtobusom, ki vozi na redni liniji Gornji Grad – Maribor, smo se zapeljali do Dravograda. Že takoj ko smo izstopili nas je pozdravilo sonce in nam naznanilo lep dan. Celo pot od Dravograda do Koče na Kremžarjevem vrhu smo lahko uživali v razgledih na Peco, Uršljo goro, Pohorje in na ostale griče v okolici. Prijetno je bilo hoditi, saj na poti ni bilo snega pa tudi blata ne, ker so bile poti še pomrznjene. Ob prijetni hoji in občudovanju razgledov smo kar naenkrat prispeli na kočo, kjer smo se malo oddahnili in okrepčali. Po krajšem počitku smo krenili proti Slovenj Gradcu, kamor smo prispeli po dobri uri hoje. Preživeli smo čudovit dan, ki nam ga je polepšalo čudovito vreme. Vodnika: Peter Zupanc Franc Bricman Oglejte si fotografije z opisi.
 
19. SPOMINSKI POHOD DR. STANKA STOPORKA NA ČRNI VRH
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 10 februar 2019
dsc_6791 19. SPOMINSKI POHOD DR. STANKA STOPORKA NA ČRNI VRH (1543 m) V petek, 08.02.2019 smo se zbrali pred centrom Lopan v Mislinji. Zbrala se nas je velika skupina planincev. Pred odhodom nas je pozdravil predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, in nam zaželel varen korak in prijetno hojo. Od centra smo se po asfaltni cesti napotili proti Črnemu vrhu, ki smo jo čez nekaj časa zapustili in po gozdni stezi nadaljevali do kmetije Medved, kjer smo si malo oddahnili. Pot smo nadaljevali po gozdnih cestah in stezah. Pri kmetiji Sedovnik smo zavili v gozd. Pot skozi gozd je bila na nekaterih mestih že ledena. Po parih minutah smo ponovno prišli na gozdno cesto, po kateri smo hodili kakšen kilometer. S ceste smo ponovno krenili v gozd in se povzpeli do Pastirskega stola, od koder smo po zelo strmi stezi prispeli na vrh. Pot po gozdu je bila spolzka in morali smo hoditi zelo previdno. Na vrhu se nas je spet zbrala velika skupina planincev. Okoli škorjanke in križa je bil pravi živžav. Lahko smo uživali, saj je bilo vreme na vrhu prijazno, ni pihalo, niti deževalo. Ko smo požigosali kartončke in se ogreli s čajem, smo krenili v dolino. Nekateri smo pot podaljšali še z obiskom Koče na Ribniškem Pohorju. Vsi smo srečno prispeli domov z občutkom, da smo nekaj naredili za sebe. Po grobih ocenah se je pohoda udeležilo blizu 300 planincev. Pri pohodu so sodelovali vsi vodniki PD Mislinja. Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA ŠTEHARSKI VRH
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 05 februar 2019
dsc_6737 IZLET NA ŠTEHARSKI VRH (1018 m) V torek, 05.02.2019, smo se zapeljali do parkirišča trgovine Špar v Ravnah na Koroškem, kjer smo izstopili in se peš napotili na Šteharski vrh. Najprej smo se po asfaltni cesti sprehodili do železniškega podhoda, kjer smo zavili desno in se najprej po strmih stopnicah povzpeli do travnika. Vzpon smo nadaljevali po stezi pod visokonapetostnim daljnovodom. Pot pod daljnovodom je bila razgledna. Pot do vrha je bila zanimiva, saj smo nekaj časa hodili po gozdu in nekaj časa po travnikih od koder je bil kljub oblačnemu vremenu lep razgled na Peco, Uršljo goro in Pohorje. Po dobrih dveh urah hoje smo prispeli na Šteharski vrh. Tu smo si privošČili malico, ki pa je bila bolj kratka saj je bilo na vrhu mrzlo, veter pa je še povečal občutek mraza. Pred odhodom smo naredili še skupinski posnetek in se napotili proti Dravogradu. Prvi del spusta je bil zelo strm, zato smo morali hoditi zelo previdno. Pozneje se je strmina položila in pot nas pripeljala na cesto, po kateri smo šli do cerkve Sv. Križa. Tu so tisti, ki bodo prehodili Koroško planinsko transverzalo, dobili drugi žig, prvi je bil na Šteharskem vrhu. Od cerkve smo se po asfaltni cesti spustili v dolino do hotela Korošica, kjer smo ob kavici počakali na prevoz do doma. Preživeli smo prijeten dopoldan, saj smo ob poti lahko občudovali okolico. Razmere za hojo so bile ugodne, ker je bilo ravno prav hladno, da pot ni bila blatna. Vodnik: Peter Zupanc Organizator: Silva Sonjak Oglejte si fotografije z opisi.
 
IZLET NA IZVIR PAKE 2019
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 03 februar 2019
20190202_112710 IZLET DO IZVIRA PAKE Že osmič. je sekcija Pilates Dolič iz PD Velenje organizirala pohod k izviru Pake. V soboto, 02.02.2019, smo se jim pridružili tudi planinci PD Mislinja. Ob osmih zjutraj smo se zbrali pri gostišču Repolusk Janeza v Srednjem Doliču. Pozdravilo nas je megleno in deževno jutro. V gostišču smo si privoščili dobro kavico in čaj. Ko smo se okrepčali, smo se podali proti izviru. Na lovski koči LD Dolič sta nam prijazna domačina pripravila čaj in zakuhano vino, članice društva pa so pripravile orehovo potico, sadni kruh in flancate. Ko smo se okrepčali in odžejali, smo nadaljevali pot proti vrhu. V začetku pohoda nas je močil dež, ki pa je kasneje prenehal. Pot je bila zelo spolzka, zato je bilo pri hoji potrebne veliko previdnosti. Do kmetij na Paki je bila pot skoraj kopna, ko pa smo se začeli vzpenjati ob strugi reke Pake, ki smo jo morali večkrat prečiti, je bila snežna odeja vedno bolj debela. Srečno smo prispeli do izvira, kjer smo se na hitro odžejali in okrepčali, ker je začelo ponovno deževati. Dežne kapljice so nas potem spremljale do konca pot nazaj v dolinoi. Na koncu nas je čakalo še prijetno presenečenje, malica in pijača. Kljub slabemu vremenu mislim, da ni bilo nikomur žal, da se je udeležil izleta. Tudi v takem vremenu je narava lepa in zanimiva in dokazali smo, da jo lahko doživljamo tudi v slabšem vremenu.. Organizator za PD Mislinja: Peter Zupanc Vodnika sekcije Pilates PD Velenje: Silva Zupanc Husein Djuherić Fotografije: Darinka Krajcer Oglejte si fotografije z opisi.
 
41. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 januar 2019
dsc_6482 41. POHOD PO POTEH POHORSKEGA BATALJONA PD Zreče je pripravilo že 41. pohod po poteh Pohorskega bataljona, od Koče na Pesku do Osankarice. Tudi planinci PD Mislinja smo se udeležili pohoda. V soboto, 12.01.2019, smo se zapeljali do Koče na Pesku, kjer smo se okrepčali s kavico ali čajem. Od tu smo krenili proti spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona in potem naprej do Koče na Osankarici. Pot je bila zasnežena, a snega ni bilo veliko. Do koče so eni prispeli prej, eni malo bolj pozno, odvisno od tempa in pa od pogostosti postankov. Na koči je bilo možno naročiti toplo hrano in pijačo. Kočo smo zapustili ob 13. uri, ker nas je avtobus čakal na vrhu in nam ni bilo potrebno iti do naselja Kot. Z avtobusom smo se zapeljali v Zreče do športne dvorane pri OŠ Zreče. Udeležili smo se zaključne prireditve. Mnogi so zaplesali ob prijetnih zvokih ansambla Toti Štajerci. Čas je hitro mineval in ob 17. uri smo se vkrcali v avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Preživeli smo lep dan, ki ga je polepšalo še lepo vreme. Vodniki: Franc Bricman Peter Zupanc Stane Krenker Danilo Kete Oglejte si fotografije z opisi.
 
<< Začni < Nazaj 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naprej > Konec >>

Rezultati 111 - 121 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEŠČENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obveščanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
Če še niste registrirani, lahko to storite tukaj.