Portal Planinskega društva Mislinja

NOVA VABILA

Program dela 2022
Na spodnji povezavi je objavljen program dela za leto 2022:
Program dela 2022
 

VREMENSKI PODATKI

ZBOR ÄŒLANOV 2022
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 06 marec 2022
1-dsc_0003 Redni zbor članov PD Mislinja V soboto, 3. marca 2022, smo izvedli redni zbor članov PD Mislinja v veliki dvorani centra Lopan v Mislinji. Po otvoritvi in pozdravu članov in povabljenih gostov – podžupana občine Mislinja Jaka Šilaka, predsednice DU Mislinja, predsednika PD Vitanje, predstavnice PD Velenje, predstavnika GRS Maribor, skupina Slovenj Gradec, in predsednika MDO PD Koroške Mirka Tovšaka – smo pričeli z uradnim delom. Po izvolitvi organov zbora so sledila poročila o opravljenem delu v letu 2021, ki so jih podali predsednik društva, vodja vodnikov, načelnik markacistov, vodja poverjenikov, blagajnik in predsednik nadzornega odbora. Po krajši razpravi so bila poročila soglasno potrjena. Zatem so dobili besedo vabljeni gostje, ki so izpostavili predvsem dobro sodelovanje in dejstvo, da je društvu kljub težkim pogojem dela zaradi epidemije uspelo ohraniti konsistentno število članov. Zbor smo zaključili s podelitvijo spominskih listin članom, ki so v preteklem letu praznovali okrogli jubilej 70- in 80-letnice. Priznanja s strani PZS pa bomo podelili na svečanosti ob 40. obletnici društva v mesecu juniju. Oglejte si fotografijei.
 
28. JURÄŒIÄŒEV POHOD
Avtor: Peter Zupanc   
nedelja, 06 marec 2022
1-dsc_9971 28. POHOD PO JURÄŒIÄŒEVI POTI V soboto, 5. marca 2022, smo se udeležili že 28. pohoda po Jurčičevi poti. Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom zapeljali do Višnje gore, kjer je bil štart pohoda. Po plačilu štartnine smo krenili proti Muljavi. Najprej smo hodili po gozdni cesti mimo razvalin starega gradu. Od tu smo se napotili proti vasici Pristava, na križišÄu pa nato zavili levo k vasi Zavrtače. Po dobri uri zmerne hoje smo prispeli do hotela na Polževem. Pot smo nadaljevali po smučišÄu do najvišje točke pohoda, to je cerkvica sv. Duha. Zaradi oblačnega vremena nismo mogli uživati v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe ali Julijske Alpe s Triglavom v ozadju. Z vrha smo pot nadaljevali po mehki travnati poti, ki pa je bila letos zamrznjena. Po 20 minutah hoje smo prispeli do vasi Male vrhe in vstopili v osrčje krajev, kamor je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. To so razvaline gradu Roje, gradu Kravjek in gradu Slemenice. Pri cerkvi sv. Janeza Krstnika smo se ustavili za krajši počitek in ogled cerkve, saj je bilo pred nami le še pol ure hoje. COVID-19 je letos preprečil prireditev pri domačiji Josipa Jurčiča. Namesto tega smo si ogledali Krjavljevo domačijo in se sprehodili po stojnicah, kjer so ponujali domače izdelke. Odločili smo se tudi za ogled izvira reke Krka in Krške jame, kamor smo se po koncu pohoda zapeljali s kombijem. Vodniki: Franc Bricman Peter Zupanc Danilo Kete Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA BOHOR
Avtor: Peter Zupanc   
petek, 04 marec 2022
1-dsc_9886 Planinski pohod PD Mislinja Bohor – Veliki Javornik (1023 m) Na pustni torek,1.3.2022, smo se planinci PD Mislinja odpravili na pohod na najvišji vrh Bohorja, Veliki Javornik (1023 m). Na prvi marčevski dan so bili naši pustni kostumi resnična zimska planinska oblačila in obutev, obilica dobre volje na naših obrazih pa je nadomestila maske. Na jutranji kavici v Šentjurju smo za »nagrado organizirani skupini« dobili postrežene že prve sveže pustne krofe. Teknili so nam brez izjeme. Današnjo Kozjansko pokrajino in njene nestrnjene zaselke smo v sončnem jutru ob mirni vožnji avtobusa spoznavali skozi okno. O razvoju tega področja v preteklosti, demografskih značilnostih prebivalcev in iskanju zaposlitev v oddaljenih tovarnah v Štorah, Celju, Rogaški in še kje so naši planinci vedeli že dosti, spoznali pa smo še nekaj novih dejstev. Prisluhnili smo tudi opisu Planine nad Sevnico in njeni povezanosti s Celjskimi grofi. Cerkev Sv. Vida, ki je bila kraj poroke Veronike Deseniške in grofa Friderika, še danes stoji na griču nad cesto kot nema priča zgodovini. V zaselku Stara Žaga smo začeli naš pohod po Bohorju. Bohor je pogorje, ki predstavlja južno mejo pokrajine Kozjansko. Poteka v smeri zahod-vzhod, v tem vrstnem redu pa ga sestavljajo vrhovi Hom (614 m), najvišji vrh – Veliki Javornik (1024 m), Oslica (860 m), Vetrnik (708 m), Bredič (694 m) in Kozjak (625 m). Hoja med našim še vedno zimskim pohodom po sredogorju Kozjanskega je ves čas potekala v primernem tempu vodnika Petra. Prečkali smo kopna in tudi še krepko zasnežena področja mešanih gozdov, travnikov in pašnikov. Ob postankih na soncu smo se spotoma okrepčali, predvsem pa veselili gibanja v naravi in druženja v skupini ljubiteljev planin. Pot na Veliki Javornik, ki je s svojimi 1023 metri najvišji vrh Bohorja, je bila za nas povsem normalna, zimska. Naš višinski cilj smo dosegli v sončnem poldnevu, se fotografirali in nato spustili do Koče na Bohorju. Oskrbnica nas je že pričakovala in vseh 34 pohodnikov dobro pogostila. Opozorila nas je na rastlino jarico (mrazovka ali ozimek), ki ima edino rastišÄe v Sloveniji ravno na področju Bohorja. Pojasnila je še, da je rumeno cvetoča roža redkost tudi v Evropi. Tudi sicer je bila koča polna šopkov svežega teloha in rož, kar je v prostoru ustvarilo prijetno in domače vzdušje. Enourni spust od Koče do Jablanice in avtobusa je bil zadnji del pohodniške poti na letošnji pustni torek. Planinska vodnika pohoda sta bila Peter Zupanc in Viktor Kralj v sodelovanju z vodnico Marjeto Fidler. Prijetno planinsko doživetje na pustni torek in hkrati prvi meteorološki dan pomladi je zaznamovalo naše že tretje mesečno srečanje. S pozitivnimi druženji in s skrbjo za dobro počutje bomo z veseljem nadaljevali tudi na naslednjih vodniško skrbno načrtovanih planinskih pohodih. Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja Oglejte si fotografije.
 
21. SPOMINSKI POHOD NA ÄŒRNI VRH
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 februar 2022
1-dsc_9727 21. SPOMINSKI POHOD NA ÄŒRNI VRH Letos je PD Mislinja pripravilo že 21. spominski pohod dr. Stanka Stoporka na ÄŒrni vrh. Na praznični kulturni dan, ki se je letos zgodil v torek, smo planinci skupaj krenili izpred centra Lopan proti najvišjemu vrhu Pohorja. Letos nam je bilo vreme zelo naklonjeno, saj smo si lahko v sončnem in ne preveč mrzlem vremenu dodobra pretegnili noge. Prvi postanek smo imeli na kmetiji Medved, kjer smo se okrepčali s čajem in s flancati. Pot smo nadaljevali do kmetije Sedovnik, kjer je sedaj zaradi rekonstrukcije ceste pot malo spremenjena. Naši markacisti so pot lepo speljali po novi trasi. Od tu smo hodili nekaj časa po gozdni poti, ki nas je pripeljala na gozdno cesto, po kateri smo nadaljevali, a smo jo po nekaj minutah hoje že zapustili in se po malo bolj strmi vlaki povzpeli do Pastirskega stola. Od tu do vrha nas je ločil samo še najstrmejši del poti. Po dobrih dveh urah hoje smo prispeli na ÄŒrni vrh, kjer nas je čakal topel čaj. V škorjanki smo še požigosali kartončke in se prepustili toplim sončnim žarkom in prijetnemu druženju. Tokrat se nam namreč ni mudilo domov, saj je bilo vreme prav prijetno in nam je dovolilo uživati v razgledih po okolici. Svoje kartončke je z letošnjim datumom posodobilo 113 pohodnikov, predvidevamo pa, da se je pohoda udeležilo skupaj okrog 200 pohodnikov. Na tem mestu bi se rad zahvalil tudi vsem našim vodnikom, da so se udeležili pohoda in poskrbeli za varnost pohodnikov. Napisal: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
IZLET K IZVIRU PAKE 2022
Avtor: Peter Zupanc   
ponedeljek, 14 februar 2022
1-dsc_9668 IZLET K IZVIRU PAKE 2022 Tudi letos je sekcija Pilates iz PD Velenje pripravila izlet k izviru Pake. Pridružili smo se jim tudi planinci PD Mislinja. V soboto, 5. februarja 2022, smo se zbrali pred gostišÄem Repolusk. Po pozdravu predsednice sekcije, Silve Zupanc, predsednika krajevne skupnosti, Romana Herlaha, in vodnika, Huseina Djuherića, smo krenili proti izviru. Letošnji pohod je bil popolnoma v stilu zime. Pot proti izviru je bila namreč zasnežena, reka Paka pa okrašena s slikovitimi ledenimi strukturami. V začetku smo hodili po lokalnih cestah, na Paki pa smo krenili na gozdno stezo, ki je večinoma potekala ob reki Paki in nam je ponujala zanimive podobe zimske idile. Ob prečkanju struge smo morali biti previdni zaradi zaledenele površine, zaradi česar bi bilo ob neprevidnem koraku kaj hitro mogoče zdrsniti v reko in se okopati v mrzli vodi. Po dobrih treh urah hoje, z okrepčilnim postankom na lovski koči, smo prispeli do izvira reke Pake. Na cilju smo se okrepčali z zalogami iz nahrbtnikov, potem pa smo krenili nazaj proti dolini. Malo nižje od izvira, pri lovski opazovalnici, smo naredili še skupinski posnetek, od koder smo po dobri uri in pol prispeli nazaj do gostišÄa Repolusk, kjer nas je že čakala zaslužena malica. ÄŒas je hitro minil in odšli smo vsak proti svojemu domu z občutkom, da smo naredili nekaj dobrega zase. Vodnika PD Velenje: Silva Zupanc Husein Djuherić Vodnik PD Mislinja: Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA GORIÄŒKO IN SLOVENSKO PORABJE
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 02 februar 2022
1-dsc_9563 GORIÄŒKO IN SLOVENSKO PORABJE Prvi februarski dan smo se zapeljali do Murske Sobote, vožnjo nadaljevali po Pomurski ravnini, nato pa se pričeli rahlo vzpenjati v gričevnato Goričko, zavarovano območje Krajinskega parka Goričko. Začetek in cilj tokratnega pohoda je bila naša najsevernejša vasica Budinci, kjer se začne in konča krožna Pout po dolaj, pa bregaj. Na tej poti po neokrnjeni naravi je več zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ob katerih smo se ustavili in si jih pogledali. Po široki gozdni poti smo najprej hodili ob mejnih kamnih, kjer je potekala »Å¾elezna zavesa«, ki je več kot štiri desetletja izolirala naše zamejce na Madžarskem od matičnega naroda. Obvezen je bil postanek in slikanje pri mejnem kamnu 115, ki označuje najsevernejšo točko naše države. Pri karavli smo imeli postanek, saj se nam je malica že kar prilegla. V nadaljevanju smo zapustili slovensko ozemlje, se odmaknili od meje in vstopili na Madžarsko. Po lepi poti, v glavnem med listavci in bori, smo prispeli v Andovce, najmanjšo vasico Slovenskega Porabja. Tu nas je prevzel Mali Triglav in celotna okolica. Veseli smo bili prijaznega domačina, ki nam je v svojem narečju povedal, kako gredo vsako leto na Triglav in vrh naše simbolne gore dosežejo po sedmih dneh hoje. Povedal nam je tudi, kako so kamen s Triglava pripeljali domov, ga poimenovali Mali Triglav in ga postavili v domačo vas. Preden smo Andovce zapustili, smo se ustavili še pri spomeniku živim, na katerem so zapisana imena in priimki vseh, ki so leta 2000 živeli v vasi. Vsi se še dobro spomnimo leta 1999, ko smo lahko v Sloveniji opazovali popolni sončni mrk. Ta je bil najbolje viden prav na Goričkem, na vzpetini ob naši poti. Tam je postavljeno obeležje, ob katerem smo imeli še zadnji postanek. Ker vemo, da je Prekmurje znano po kulinaričnih dobrotah, ga nismo smeli zapustiti, ne da bi poskusili njihovo specialiteto na žlico – bograč.  Tekst: Erna Podjavoršek. Fotografije:Peter ZupancOglejte si fotografije.
 
IZLET MARKACISTOV KOROÅ KE
Avtor: Peter Zupanc   
sreda, 02 februar 2022
1-img_20220129_111827 POHOD MARKACISTOV KOROŠKE V soboto, 29.01.2022, je Odsek za planinske poti PD Mislinja organiziral 17. Tradicionalni pohod markacistov Koroške. Zbrali so se pred poslovnim centrom Lopan, kjer so jim člani PD Mislinja pripravili topel čaj, zakuhano vino in krofe. Ko so se okrepčali, so krenili na pohod, ki je bil primeren za vsakogar. Sprehodili so se po gozdnih poteh občine Mislinja. Na poti so si izmenjali izkušnje, ki so jih poglobili še ob zaključku v Slomškovem domu ob dobri hrani in pijači. Fotografije: Hribar Jože Oglejte si fotografije.
 
IZLET NA REMÅ NIK IN KAPUNAR
Avtor: Peter Zupanc   
torek, 04 januar 2022
1-dsc_9325 IZLET OD REMŠNIKA MIMO KAPUNARJA DO RADELJ OB DRAVI Naše pohode ob torkih smo v letu 2022 pričeli 4. januarja. Tokrat smo se zapeljali mimo Dravograda, skozi Radlje ob Dravi do vasice Remšnik. Na Remšniku nas je pozdravil orkanski veter, tako da smo potrebovali precej moči, da nas ni odpihnil. Najhuje je bilo na grebenu. Ko pa smo prišli v gozd, se je moč vetra malo zmanjšala. Do Kapunarja smo hodili po ozki cesti mimo kmetij. Med potjo smo lahko kljub oblačnosti uživali v razgledih po širši okolici, saj so se oblaki na momente razkadili in smo lahko opazovali Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Peco, Uršljo goro in pod nami Dravsko dolino. Ko smo prispeli do nekdanje karavle na Kapunarju, smo si privošÄili počitek, da smo se okrepčali in odžejali. Pot od karavle smo nadaljevali proti Radljam ob Dravi. Nekaj časa smo hodili po gozdni stezici, večino pa po gozdnih cestah. Med potjo do mesta smo se ustavili tudi pri razvalinah starega gradu nad Radljami ob Dravi (Mahrenberg). Tu je urejena razgledna plošÄad, s katere je lep razgled na Pohorje, Radlje ob Dravi in celo Dravsko dolino. Od gradu smo se spustili v center mesta, kjer nas je čakal prevoz, s katerim smo srečno prispeli domov. Preživeli smo prijeten dan, ki je bil popestren z močnim vetrom. Razšli smo se z željo, da se čim prej znova vidimo. Na tem mestu bi se zahvalil tudi Rudiju za vodenje. Vodnika: Rudi Ambrož Peter Zupanc Oglejte si fotografije.
 
ÄŒESTITKA
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 23 december 2021

1-1629737335581 Planinci PD Mislinja vam želimo vesele praznične dni. V novem letu 2022 pa mnogo varnih korakov in lepih pogledov. planinci PD Mislinja 

Oglejte si fotografijo.

 
IZLET NA LIMBARSKO GORO
Avtor: Peter Zupanc   
četrtek, 09 december 2021
1-dsc_0288 IZLET NA LIMBARSKO GORO V torek, 7.12.2021, smo se zapeljali do Gradiškega jezera. Gradiško jezero je mokri zadrževalnik na reki DrtiljšÄici, katerega osnovni namen je zmanjšati ogroženost pred poplavami v srednjem in spodnjem toku Radomlje. Pri jezeru smo se pripravili za pohod in potem krenili proti Limbarski gori. Najprej smo hodili po makadamski cesti ob jezeru, a smo kmalu zavili v gozd na gozdno stezo. Ko smo prišli iz gozda, smo stopili v naselje Vinje in od tu smo se povzpeli še do naselja Negastrn, kjer smo zapustili asfaltno cesto. Do vrha Limbarske gore je pot raznolika, saj smo nekaj časa hodili po makadamski cesti, pa po kolovozu, pa spet po asfaltu. Na zadnjem delu poti, ki vodi skozi gozd, so nas na vsakem koraku pozdravljali palčki. Po prihodu iz gozda nas je čakal samo še vzpon do cerkvice, kjer se v jasnem vremenu ponujajo zelo lepi razgledi po okolici. Tokrat nas je na žalost celo pot spremljala megla. Pri cerkvici smo se okrepčali in potem nadaljevali pot proti Golčaju. Vmes smo se ustavili še pri cerkvici sv. Neže. Od tu nas je čakal samo še spust do Blagovice, kjer nas je čakal prevoz. Kljub ne najlepšemu vremenu smo skupaj preživeli nekaj lepih uric. Vodnika: Viktor Kralj Peter Zupanc Oglejte si fotografije .
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 11 od 268

OBRAZEC ZA PRIJAVO


Ste pozabili geslo?
Ustvari nov uporabniški račun

BODITE OBVEÅ ÄŒENI!

Z registracijo na našem portalu boste vključeni tudi v sistem obvešÄanja o aktivnostih našega društva!
konv4Preko elektronske pošte Vam bodo posredovana aktualna vabila na pohode in izlete...
ÄŒe še niste registrirani, lahko to storite tukaj.